Cастанак са председником Владе Републике Грчке

Вести

16.02.2022. - 22:07

Састанак са председником Владе Републике Грчке

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са председником Владе Републике Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о билатералним и економским односима, европском путу Србије и ситуацији у региону.

На заједничкој конференцији за новинаре, председник Вучић је изјавио да је грчки народ велики и искрени пријатељ Србији, те изразио наду да ће се тако добра сарадња наставити кроз формат Високог савета.
 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник Републике је замолио грчког званичника да настави са пружањем подршке територијалном интегритету Србије, као што то наша земља чини по питању Грчке.
 
„То је била и биће политика Србије у будућности. Причали смо о ситацији у региону, о разговорима Београда и Приштине. Премијер је саслушао шта Србија мисли о свим регионалним питањима. Веома нам је важно то што Грчка разуме нашу позицију. Рекао сам му да не желимо замрзнуте конфликте, него компромисна, а не наметнута решења“, поручио је председник истакавши да међусобна трговинска размена наставља да бележи раст, упркос пандемији.
 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник је нагласио на Србија жели да привуче грчке туристе, баш као што наш народ редовно летује у тој земљи и најавио посету председнице те земље Катерине Сакеларопулу Србији.
 
Председник Владе Републике Грчке Кирјакос Мицотакис захвалио je на топлој добродошлици осврнувши се на ситуацију у региону, посебно преговоре Београда и Приштине.
 
„Желим да будем јасан по питању Косова. Став моје домовине се не мења, али желимо да видимо нормализацију односа између Београда и Приштине и зато подржавамо дијалог. Желимо да се оствари један правно обавезујући споразум, који би био у интересу обе стране и који би створио повољнију атмосферу сарадње на Балканском полуоству“, рекао је премијер Грчке истичући да Атина жели да види све земље Западног Балкана у Европској унији, посебно Србију.
 

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Он је српском народу поручио да свака инвестиција, која води ка Европској унији, вреди, јер представља реформу која води ка бољем животу и поручио да је посета председнице те земље важна као још један показатељ добрих односа двеју земаља, повезаних како вером, тако и заједничком визијом ка европској будућности.
 
„Србија је показала импозантан привредни развој, а очекујемо привредну сарадњу у свим секторима“, закључио је председник Владе Републике Грчке.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).