Castanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Vesti

28.04.2022. - 11:05

Sastanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa rukovodstvom kompanije Stelantis (Stellantis), na čelu sa izvršnim direktorom Karlosom Tavarešom, nakon čega je potpisan Ugovor o dodeli sredstava podsticaja između Ministarstva privrede i privrednog društva Fijat Krajsler Automobili Srbija d.o.o. Kragujevac.

Ugovor su potpisali ministarka privrede u Vladi Republike Srbije Anđelka Atanasković i izvršna direktorka privrednog društva Fijat Krajsler Automobili Srbija d.o.o. Kragujevac i direktorka Globalne korporativne kancelarije kompanije Stelantis Silvija Verneti Blina.
 
Castanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

U obraćanju nakon potpisivanja ugovora, predsednik Vučić je poručio da je „ovaj dan veoma važan za Srbiju“, kao i da je počela „potpuno nova era u investicijama u našu zemlju“. Predsednik je dodao da moramo da prođemo kroz velike promene, budući da je neophodno da se uradi infrastuktura za punjenje ove vrste vozila.
 
"Mi smo danas potpisali dogovor o finansiranju električnog automobila koji će se proizvoditi u Kragujevcu. Sada ide tranzicioni period do 2023, već od 2024. idemo sa proizvodnjom jednog modela", istakao je predsednik i dodao da ugovor sa Stelantisom predviđa investiciju vrednu 190 miliona evra, dok će Srbija uložiti svojih 48 miliona evra.
 
Castanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Predsednik je naglasio da je ova investicija važna ne samo za Kragujevac i Šumadiju, već i za celu Srbiju, jer podrazumeva dodatni rast za našu zemlju.
 
Predsednik je posebno podvukao da je za Srbiju “neverovatna prilika da imamo tako renomiranog proizvođača električnih automobila”, budući da je Stelantis jedan od četiri najveća proizvođača.
 
Castanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

Govoreći o revoluciji u automobilskoj industriji, predsednik je istakao da nije više ključno pitanje koliko će biti zaposlenih, već kakvu novu vrednost pravimo i „koliko ćemo imati ljudi, koji mogu da idu u korak sa najsavremenijim tehnologijama“.
 
„Takođe je veoma važna informacija da će Stelantis imati nešto manje od 80 ili 100 novih modela do 2030. godine. Potpuno vam je jasno kakva se revolucija priprema na automobilskom tržištu“, poručio je predsednik Vučić.
 
Castanak sa predstavnicima kompanije Stelantis

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

„Oduševljen sam i počastvovan što sam danas ovde sa vama da najavimo ovaj ugovor sa državom Srbijom“, izjavio je u obraćanju nakon potpisivanja ugovora izvršni direktor Stelantisa Karlos Tavareš i dodao da je „ugovor sa Srbijom jasan i konkretan znak da transformaciju naše firme učinimo uspešnom i da pređemo na novu tehnologiju. Bićemo ponosni kada električna vozila izađu sa proizvodne trake u nekoliko narednih godina“, poručio je Tavareš.
 
Stelantis je multinacionalna korporacija za proizvodnju automobila formirana 2021. godine spajanjem italijansko-američkog konglomerata Fijat Krajsler Automobili (Fiat Chrisler Automobiles) i francuske PSA grupe.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).