Cастанак са представницима компаније Стелантис

Вести

28.04.2022. - 11:05

Састанак са представницима компаније Стелантис

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са руководством компаније Стелантис (Stellantis), на челу са извршним директором Карлосом Таварешом, након чега је потписан Уговор о додели средстава подстицаја између Министарства привреде и привредног друштва Фијат Крајслер Аутомобили Србија д.о.о. Крагујевац.

Уговор су потписали министарка привреде у Влади Републике Србије Анђелка Атанасковић и извршна директорка привредног друштва Фијат Крајслер Аутомобили Србија д.о.о. Крагујевац и директорка Глобалне корпоративне канцеларије компаније Стелантис Силвија Вернети Блина.
 
Cастанак са представницима компаније Стелантис

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

У обраћању након потписивања уговора, председник Вучић је поручио да је „овај дан веома важан за Србију“, као и да је почела „потпуно нова ера у инвестицијама у нашу земљу“. Председник је додао да морамо да прођемо кроз велике промене, будући да је неопходно да се уради инфрастуктура за пуњење ове врсте возила.
 
"Ми смо данас потписали договор о финансирању електричног аутомобила који ће се производити у Крагујевцу. Сада иде транзициони период до 2023, већ од 2024. идемо са производњом једног модела", истакао је председник и додао да уговор са Стелантисом предвиђа инвестицију вредну 190 милиона евра, док ће Србија уложити својих 48 милиона евра.
 
Cастанак са представницима компаније Стелантис

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Председник је нагласио да је ова инвестиција важна не само за Крагујевац и Шумадију, већ и за целу Србију, јер подразумева додатни раст за нашу земљу.
 
Председник је посебно подвукао да је за Србију “невероватна прилика да имамо тако реномираног произвођача електричних аутомобила”, будући да је Стелантис један од четири највећа произвођача.
 
Cастанак са представницима компаније Стелантис

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

Говорећи о револуцији у аутомобилској индустрији, председник је истакао да није више кључно питање колико ће бити запослених, већ какву нову вредност правимо и „колико ћемо имати људи, који могу да иду у корак са најсавременијим технологијама“.
 
„Такође је веома важна информација да ће Стелантис имати нешто мање од 80 или 100 нових модела до 2030. године. Потпуно вам је јасно каква се револуција припрема на аутомобилском тржишту“, поручио је председник Вучић.
 
Cастанак са представницима компаније Стелантис

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

„Одушевљен сам и почаствован што сам данас овде са вама да најавимо овај уговор са државом Србијом“, изјавио је у обраћању након потписивања уговора извршни директор Стелантиса Карлос Тавареш и додао да је „уговор са Србијом јасан и конкретан знак да трансформацију наше фирме учинимо успешном и да пређемо на нову технологију. Бићемо поносни када електрична возила изађу са производне траке у неколико наредних година“, поручио је Тавареш.
 
Стелантис је мултинационална корпорација за производњу аутомобила формирана 2021. године спајањем италијанско-америчког конгломерата Фијат Крајслер Аутомобили (Fiat Chrisler Automobiles) и француске ПСА групе.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).