Sastanak sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC

Vesti

02.08.2021. - 12:09

Sastanak sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC, nakon čega je potpisan Sporazum o saradnji između Ministarstva rudarstva i energetike Vlade Republike Srbije i predstavnika ove kompanije. Predsednik Vučić je rekao da je ovaj Sporazum početak nove ere i važan iskorak u budućnost za energetsku bezbednost naše zemlje, ali i jedan od projekata od presudnog značaja za ekonomski razvoj i uspeh u okviru zelene agende Srbije.

Sastanak sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC

Foto Tanjug/Zoran Žestić

Nakon potpisivanja Sporazuma, predsednik je posebno istakao da je važno da imamo što više obnovljivih izvora energije i da sada predstoje razgovori u vezi sa uslovima, te je izrazio uverenje da će se doći do „najboljeg mogućeg dogovora koji je od presudnog značaja za uspeh naše zemlje u okviru zelene agende.“
 
Predsednik je kazao da se sa američkom kompanijom pregovara izgradnja solarnih panela na površini od oko 2.000 hektara i desetak lokacija širom Srbije, čime bi se dobio dodatni gigavat struje i smanjila emisija ugljen-dioksida za 1,9 miliona tona godišnje.
 
„Velika i važna stvar za Srbiju, verujem da će ovo doprineti daljem interesovanju energetskih i inovativnih kompanija da ulažu u našu zemlju", istakao je predsednik i dodao da bi nakon potpisivanja ugovora izgradnja trajala oko dve godine.

Sastanak sa predstavnicima kompanije UGT Renewables LLC

Foto Tanjug/Zoran Žestić

"Ovo je veliko ulaganje i investicija koja doprinosi ekonomskom rastu Srbije", naglasio je predsednik Vučić i dodao da će Srbija na ovaj način reformisati i modernizovati energetski sektor. Predsednik je istakao da se ovim projektom stvaraju nove prilike i za privlačenje investitora, za koje je pozitivan signal upravo dolazak američkih ulagača.

Sporazum su potpisali Zorana Mihajlović, potpredsenica Vlade i ministarka rudarstva i energetike i Piter Gudal, finansijski direktor u kompaniji UGT Renewables LLC. Potpisivanju je prisustvovao i ambasador SAD Entoni Godfri.

 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).