premijer_kine_velika.jpg

Vesti

19.09.2018. - 23:31

Sastanak sa premijerom Državnog saveta Narodne Republike Kine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa premijerom Državnog saveta  Narodne Republike Kine  Li Kećangom u državnoj rezidinciji u Tjenđinu.

"O svim političkim pitanjima izrazili smo gotovo jednoglasje i podršku jedni drugima – mi politici jedne Kine, a oni podršku teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", preneo je predsednik Vučić nakon sastanka sa premijerom Kine.

"Rekao je da smo mi večni prijatelji, da smo to pokazali jedni drugima u teškim uslovima i vremenima, ne samo kada je to lako", rekao je predsednik  Vučić i izrazio zahvalnost Kini, ne samo na međunarodnim odnosima,  već i na ljudskim.

"Mi ćemo uvek sa ogromnom zahvalnošću pamtiti šta su oni učinili za nas u Železari, ali i što su u teškim političkim trenucima 1999. bili sa nama, kao i svaki put kroz savremenu istoriju Srbije", naglasio je predsednik Vučić i dodao da je kineskog premijera zamolio da nam Kina pomogne oko četvrte industrijske revolucije.

Predsednik Vučić je napomenuo da je Kina, u poslednje vreme, postala čak peti trgovinski partner Srbije.

"Sve je više kineskih investitora, time treba da se dičimo i hrabrimo. Kineski prijatelji vide u Srbiji iskrenog, pouzdanog prijatelja i samostalnu, suverenu, nezavisnu zemlju. Znaju da nije moguće vršiti pritisak na Srbiju, dok god Srbija ima snažno rukovodstvo koje zna kojim putem da ide", istakao je predsednik Srbije.

"Mi smo, kako je (osnivač Svetskog ekonomskog foruma) Švab danas rekao, bili siromašna i očajna zemlja, a danas je Srbija zemlja nade, budućnosti, zvezda učenik MMF-a, koja je prošla kroz trogodišnji program sa najvišim ocenama i koja danas ima jednu od najvećih stopa rasta u Evropi i treću godinu zaredom suficit u budžetu", naglasio je predsednik Vučić i dodao da su to rezultati koji govore da ćemo u narednom periodu sa stopom od oko 4,5 odsto uvećavati BDP naše zemlje, što bi bio dramatičan rast, i strahovito brzo ćemo se približiti ekonomski neuporedivo razvijenijim ekonomijama u Evropi.

Tjenđin, 19. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).