premijer_kine_velika.jpg

Вести

19.09.2018. - 23:31

Састанак са премијером Државног савета Народне Републике Кине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са премијером Државног савета  Народне Републике Кине  Ли Кећангом у државној резидинцији у Тјенђину.

"О свим политичким питањима изразили смо готово једногласје и подршку једни другима – ми политици једне Кине, а они подршку територијалном интегритету и суверенитету Србије", пренео је председник Вучић након састанка са премијером Кине.

"Рекао је да смо ми вечни пријатељи, да смо то показали једни другима у тешким условима и временима, не само када је то лако", рекао је председник  Вучић и изразио захвалност Кини, не само на међународним односима,  већ и на људским.

"Ми ћемо увек са огромном захвалношћу памтити шта су они учинили за нас у Железари, али и што су у тешким политичким тренуцима 1999. били са нама, као и сваки пут кроз савремену историју Србије", нагласио је председник Вучић и додао да је кинеског премијера замолио да нам Кина помогне око четврте индустријске револуције.

Председник Вучић је напоменуо да је Кина, у последње време, постала чак пети трговински партнер Србије.

"Све је више кинеских инвеститора, тиме треба да се дичимо и храбримо. Кинески пријатељи виде у Србији искреног, поузданог пријатеља и самосталну, суверену, независну земљу. Знају да није могуће вршити притисак на Србију, док год Србија има снажно руководство које зна којим путем да иде", истакао је председник Србије.

"Ми смо, како је (оснивач Светског економског форума) Шваб данас рекао, били сиромашна и очајна земља, а данас је Србија земља наде, будућности, звезда ученик ММФ-а, која је прошла кроз трогодишњи програм са највишим оценама и која данас има једну од највећих стопа раста у Европи и трећу годину заредом суфицит у буџету", нагласио је председник Вучић и додао да су то резултати који говоре да ћемо у наредном периоду са стопом од око 4,5 одсто увећавати БДП наше земље, што би био драматичан раст, и страховито брзо ћемо се приближити економски неупоредиво развијенијим економијама у Европи.

Тјенђин, 19. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).