tan2017-11-21_112229987_5.jpg

Vesti

21.11.2017. - 11:28

Sastanak sa premijerom Republike Makedonije Zoranom Zaevim

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predsednikom Vlade Republike Makedonije Zoranom Zaevim, sa kojim je razgovarao o razvoju bilateralnih odnosa, situaciji u regionu i evropskom putu, koji je opredeljenje obeju zemalja.

Predsednik Vučić je rekao da Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja, čija se opredeljenost za dobre odnose i unapređenje saradnje ne dovodi u pitanje. Srpski predsednik je ukazao na to da zajednički cilj i najveći interes obema zemljama treba da budu mir i stabilnost u regionu, kao i to da je Srbija otvorena za sve inicijative koje tome doprinose. Posebno je istakao potrebu boljeg infrastrukturnog povezivanja, kao i povećanja ekonomske saradnje i trgovinske razmene.

Premijer Zaev je rekao da dve strane treba da iskoriste sve mogućnosti da trgovinska razmena dostigne milijardu evra. On je, s tim u vezi, predložio pojednostavljivanje carinskih procedura na graničnim prelazima, odnosno da carinska procedura obavljena u jednoj zemlji potom važi i u drugoj, što bi smanjilo kolone i ubrzalo protok ljudi i robe. Premijer Zaev je predložio i zajednički nastup građevinskih kompanija obeju zemalja na trećem tržištu, ali i njihovu saradnju na zajedničkim infrastrukturnim projektima. On je izrazio spremnost za transfer znanja iz oblasti digitalizacije, u kojoj Srbija prednjači, kao i iskustva iz procesa evrointegracija.

Predsednik Vučić je iskazao podršku Srbije na evropskom putu. On je istakao da je Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija članstvo u NATO, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge.

VIDEO MATERIJAL MOŽETE PREUZETI SA FTP SERVERA MINISTARSTVA ODBRANE.

Beograd,
21. novembar 2017.

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).