tan2017-11-21_112229987_5.jpg

Вести

21.11.2017. - 11:28

Састанак са премијером Републике Македоније Зораном Заевим

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са председником Владе Републике Македоније Зораном Заевим, са којим је разговарао о развоју билатералних односа, ситуацији у региону и европском путу, који је опредељење обеју земаља.

Председник Вучић је рекао да Македонија у Србији има искреног пријатеља, чија се опредељеност за добре односе и унапређење сарадње не доводи у питање. Српски председник је указао на то да заједнички циљ и највећи интерес обема земљама треба да буду мир и стабилност у региону, као и то да је Србија отворена за све иницијативе које томе доприносе. Посебно је истакао потребу бољег инфраструктурног повезивања, као и повећања економске сарадње и трговинске размене.

Премијер Заев је рекао да две стране треба да искористе све могућности да трговинска размена достигне милијарду евра. Он је, с тим у вези, предложио поједностављивање царинских процедура на граничним прелазима, односно да царинска процедура обављена у једној земљи потом важи и у другој, што би смањило колоне и убрзало проток људи и робе. Премијер Заев је предложио и заједнички наступ грађевинских компанија обеју земаља на трећем тржишту, али и њихову сарадњу на заједничким инфраструктурним пројектима. Он је изразио спремност за трансфер знања из области дигитализације, у којој Србија предњачи, као и искуства из процеса евроинтеграција.

Председник Вучић је исказао подршку Србије на европском путу. Он је истакао да је Србија изабрала војну неутралност, а Македонија чланство у НАТО, али да је неопходно да свака земља поштује избор оне друге.

ВИДЕО МАТЕРИЈАЛ МОЖЕТЕ ПРЕУЗЕТИ СА ФТП СЕРВЕРА МИНИСТАРСТВА ОДБРАНЕ.

Београд,
21. новембар 2017.

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).