Sastanak sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga

Vesti

30.05.2019. - 19:42

Sastanak sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se večeras sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavijeom Betelom.

Sastanak sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić rekao je, nakon sastanka, da je cilj Srbije da sačuva  mir i stabilnost i dodao da je gostu preneo zahvalnost što Luksemburg podržava Srbiju na njenom evropskom putu. On je naglasio da je važno da se nastave razgovori Beograda i Prištine o postizanju kompromisnog rešenja.
 
"Nadam se da ćemo sačuvati mir i stabilnost, jer je to od najvećeg značaja za našu zemlju. Važno je da nastavimo razgovore što pre. Nadam se da će takse biti što pre ukinute kako mogli da nastavimo razgovore o postizanju kompromisnog rešenja, jer bi sve ostalo vodilo u veće probleme i u celom regionu", rekao je predsednik Vučić i ponovio da se naša zemlja, zbog odnosa sa Prištinom, nalazi u ne sasvim lakoj situaciji.
 
Predsednik Vučić je naglasio da su ekonomski odnosi dve zemlje dobri i da je 101 kompanija registrovana u Luksemburgu, a deluje na prostoru Srbije.
 
Sastanak sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

  
"Verujem da su zadovoljni poslovanjem i uslovima koje imaju u Srbiji. Spremni smo da ponudimo još bolje ekonomske uslove i verujem da ćemo i ove godine napraviti još veći napredak na Duing biznis listi", istakao je predsednik Vučić i uputio molbu premijeru Betelu da njegovim ličnim autoritetom i autoritetom koji Luksemburg ima, kao ozbiljna zemlja koja je prijatelj svima u Evropi, pomogne Srbiji na putu ka EU i u prevazilaženju trenutnih političkih prepreka u regionu.
 
"Spremni smo da saslušamo i čujemo,  mnoge mere da preduzmemo, da vidimo kako da Srbiju izvedemo na siguran put, ka EU i ka boljem i bogatijem životu građana", naveo je predsednik Vučić i izrazio veliku zahvalnost premijeru Luksemburga na ličnom angažovanju u održavanju redovnih kontakata sa srpskom zajednicom u toj zemlji, koja broji između 7.000 i 8.000 ljudi.
 
Premijer Velikog vojvodstva Luksemburga Gzavije Betel je rekao da je došao kao prijatelj i poručio da je uveren u evropsku budućnost Srbije. On je dodao  da je najnoviji Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije ka EU, predstavljen juče, u interesu naše zemlje.
 
Sastanak sa premijerom Velikog vojvodstva Luksemburga

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

 
"Treba da nastavite sa naporima, da radite na stvarima koje su pomenute u Izveštaju – sloboda medija, pravna država, što je sve u vašem interesu", istakao je premijer Betel i naveo da je prošlo mnogo godina otkad je neki premijer Luksemburga bio u poseti Srbiji.
 
"Bilo je vreme da neko opet dođe da još jednom istaknemo koliko su izvanredne bilateralne veze između dve zemlje na političkom, ekonomskom i kulturnom planu, a to se vidi i kroz veliko prisustvo Srba u Luksemburgu, koji se tamo dobro osećaju", poručio je premijer Betel. On je ocenio da je proces  digitalizacije u Srbiji u zamahu i da prevazilazi i region.
 
"Mir je nešto o čemu se ne može razmišljati kao o nečemu što je u potpunosti stečeno. Projekat EU, projekat mira, je ono do čega držim. Sporazum Srbije i Kosova je u obostranom interesu i dobro sredstvo nastavka puta Srbije kao EU, što je put mira", naglasio je premijer Luksemburga i dodao da je na vlastima dve strane da prihvate ono što je prihvatljivo, bez nametanja, već da se obezbedi da narodi žive na dobar način.
 
Beograd, 30. maj 2019.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).