Састанак са премијером Великог војводства Луксембурга

Вести

30.05.2019. - 19:42

Састанак са премијером Великог војводства Луксембурга

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се вечерас са премијером Великог војводства Луксембурга Гзавијеом Бетелом.

Састанак са премијером Великог војводства Луксембурга

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
Председник Вучић рекао је, након састанка, да је циљ Србије да сачува  мир и стабилност и додао да је госту пренео захвалност што Луксембург подржава Србију на њеном европском путу. Он је нагласио да је важно да се наставе разговори Београда и Приштине о постизању компромисног решења.
 
"Надам се да ћемо сачувати мир и стабилност, јер је то од највећег значаја за нашу земљу. Важно је да наставимо разговоре што пре. Надам се да ће таксе бити што пре укинуте како могли да наставимо разговоре о постизању компромисног решења, јер би све остало водило у веће проблеме и у целом региону", рекао је председник Вучић и поновио да се наша земља, због односа са Приштином, налази у не сасвим лакој ситуацији.
 
Председник Вучић је нагласио да су економски односи две земље добри и да је 101 компанија регистрована у Луксембургу, а делује на простору Србије.
 
Састанак са премијером Великог војводства Луксембурга

Фото Танјуг, Димитрије Голл

  
"Верујем да су задовољни пословањем и условима које имају у Србији. Спремни смо да понудимо још боље економске услове и верујем да ћемо и ове године направити још већи напредак на Дуинг бизнис листи", истакао је председник Вучић и упутио молбу премијеру Бетелу да његовим личним ауторитетом и ауторитетом који Луксембург има, као озбиљна земља која је пријатељ свима у Европи, помогне Србији на путу ка ЕУ и у превазилажењу тренутних политичких препрека у региону.
 
"Спремни смо да саслушамо и чујемо,  многе мере да предузмемо, да видимо како да Србију изведемо на сигуран пут, ка ЕУ и ка бољем и богатијем животу грађана", навео је председник Вучић и изразио велику захвалност премијеру Луксембурга на личном ангажовању у одржавању редовних контаката са српском заједницом у тој земљи, која броји између 7.000 и 8.000 људи.
 
Премијер Великог војводства Луксембурга Гзавије Бетел је рекао да је дошао као пријатељ и поручио да је уверен у европску будућност Србије. Он је додао  да је најновији Извештај Европске комисије о напретку Србије ка ЕУ, представљен јуче, у интересу наше земље.
 
Састанак са премијером Великог војводства Луксембурга

Фото Танјуг, Димитрије Голл

 
"Треба да наставите са напорима, да радите на стварима које су поменуте у Извештају – слобода медија, правна држава, што је све у вашем интересу", истакао је премијер Бетел и навео да је прошло много година откад је неки премијер Луксембурга био у посети Србији.
 
"Било је време да неко опет дође да још једном истакнемо колико су изванредне билатералне везе између две земље на политичком, економском и културном плану, а то се види и кроз велико присуство Срба у Луксембургу, који се тамо добро осећају", поручио је премијер Бетел. Он је оценио да је процес  дигитализације у Србији у замаху и да превазилази и регион.
 
"Мир је нешто о чему се не може размишљати као о нечему што је у потпуности стечено. Пројекат ЕУ, пројекат мира, је оно до чега држим. Споразум Србије и Косова је у обостраном интересу и добро средство наставка пута Србије као ЕУ, што је пут мира", нагласио је премијер Луксембурга и додао да је на властима две стране да прихвате оно што је прихватљиво, без наметања, већ да се обезбеди да народи живе на добар начин.
 
Београд, 30. мај 2019.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).