velika_sad.jpg

Vesti

10.09.2018. - 20:08

Sastanak sa senatorom Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa američkim senatorom Ronom Džonsonom, sa kojim je razgovarao o daljem unapređenju odnosa Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Predsednik Vučić je, na konferenciji za novinare nakon sastanka sa senatorom Ronom Džonsonom, rekao da i američkog senatora trenutno više brinu politička nego ekonomska pitanja.

"Ako bi bio održiv mir u regionu, ne bi bilo nikakvih problema za ekonomiju u budućnosti", izjavio je predsednik Vučić i zahvalio predsedniku Sjedinjenih Američkih Država  Donaldu Trampu, potpredsedniku Majklu Pensu i senatoru Ronu Džonsonu na tome što posle dosta vremena neko u SAD  hoće da čuje i stav Beograda.

"Mi nemamo uvek u svemu i po svim pitanjima iste stavove, ista mišljenja, naprotiv, ali danas o svemu tome razgovaramo i trudimo se da pronađemo zajednike imenitelje u svim važnim pitanjima, da prevaziđemo teškoće koje su postavljale barijere u prošlosti između nas, da ih prevazilazimo i da napravimo najbolje odnose između Srbije i SAD", istakao je predsednik Vučić i dodao da je upoznao senatora Džonsona i o poseti Kosovu i Metohiji.

"Vidim da i ambasada SAD, pa čak i gospodin Džonson, su bolje upoznati sa sadržajem mog govora nego oni koji bi trebalo, oni koji su morali da slušaju ili bar pročitaju to što sam govorio", rekao je predsednik Srbije i istakao  da bi bilo važno kada bismo imali više pomoći i podrške i iz regiona, i iz Evrope, i iz sveta. On je rekao  da veruje da će iz godine u godinu Srbija uspeti da gradi sve bolje odnose sa SAD i da senatoru Džonsonu za to pripadaju velike zasluge.

"Najpre sam mu zahvalan što je od našeg prvog susreta bio neko ko je hteo da sasluša srpsku stranu i šta Srbi imaju da kažu. To nije slučaj u mnogim delovima sveta. Džonson se uvek zalagao za mir i stabilnost na Balkanu, što je i politika koju Srbija vodi", naglasio je predsednik Vučić.

Američki senator Ron Džonson istakao je da će američka administracija pod predsednikom Donaldom Trampom podržati i dati prostor predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću da pronađe fleksibilno rešenje za kosovsko pitanje.

"Mi znamo koju odgovornost imamo i da imamo šta da ponudimo. Nećemo nametnuti nikakvo rešenje. Podržaćemo predsednika Vučića i dati mu prostora da pronađe flesibilno rešenje", rekao je senator Ron Džonson i istakao da američki narod želi da vidi uspešnu Srbiju.

"Svi smo ljudska bića i želimo iste stvari – mir, bezbednost, stabilnu situaciju, gde možemo da podižemo porodice, da imamo posao, prosperitet, perspektivu. Američki narod želi to sve za sve na svetu. A kada mi obratimo pažnju na jedan deo sveta, kao što su Srbija ili Balkan, razumite da je to nešto što želimo za vas", podvukao je senator Džonson i čestitao predsedniku Vučiću na ekonomskom napretku Srbije.

Beograd, 10. septembar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).