velika_sad.jpg

Вести

10.09.2018. - 20:08

Састанак са сенатором Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са америчким сенатором Роном Џонсоном, са којим је разговарао о даљем унапређењу односа Србије и Сједињених Америчких Држава.

Председник Вучић је, на конференцији за новинаре након састанка са сенатором Роном Џонсоном, рекао да и америчког сенатора тренутно више брину политичка него економска питања.

"Ако би био одржив мир у региону, не би било никаквих проблема за економију у будућности", изјавио је председник Вучић и захвалио председнику Сједињених Америчких Држава  Доналду Трампу, потпредседнику Мајклу Пенсу и сенатору Рону Џонсону на томе што после доста времена неко у САД  хоће да чује и став Београда.

"Ми немамо увек у свему и по свим питањима исте ставове, иста мишљења, напротив, али данас о свему томе разговарамо и трудимо се да пронађемо заједнике именитеље у свим важним питањима, да превазиђемо тешкоће које су постављале баријере у прошлости између нас, да их превазилазимо и да направимо најбоље односе између Србије и САД", истакао је председник Вучић и додао да је упознао сенатора Џонсона и о посети Косову и Метохији.

"Видим да и амбасада САД, па чак и господин Џонсон, су боље упознати са садржајем мог говора него они који би требало, они који су морали да слушају или бар прочитају то што сам говорио", рекао је председник Србије и истакао  да би било важно када бисмо имали више помоћи и подршке и из региона, и из Европе, и из света. Он је рекао  да верује да ће из године у годину Србија успети да гради све боље односе са САД и да сенатору Џонсону за то припадају велике заслуге.

"Најпре сам му захвалан што је од нашег првог сусрета био неко ко је хтео да саслуша српску страну и шта Срби имају да кажу. То није случај у многим деловима света. Џонсон се увек залагао за мир и стабилност на Балкану, што је и политика коју Србија води", нагласио је председник Вучић.

Амерички сенатор Рон Џонсон истакао је да ће америчка администрација под председником Доналдом Трампом подржати и дати простор председнику Републике Србије Александру Вучићу да пронађе флексибилно решење за косовско питање.

"Ми знамо коју одговорност имамо и да имамо шта да понудимо. Нећемо наметнути никакво решење. Подржаћемо председника Вучића и дати му простора да пронађе флесибилно решење", рекао је сенатор Рон Џонсон и истакао да амерички народ жели да види успешну Србију.

"Сви смо људска бића и желимо исте ствари – мир, безбедност, стабилну ситуацију, где можемо да подижемо породице, да имамо посао, просперитет, перспективу. Амерички народ жели то све за све на свету. А када ми обратимо пажњу на један део света, као што су Србија или Балкан, разумите да је то нешто што желимо за вас", подвукао је сенатор Џонсон и честитао председнику Вучићу на економском напретку Србије.

Београд, 10. септембар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).