gol9447.jpg

Vesti

13.02.2020. - 21:10

Sastanak sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Beograda i Prištine

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas, u Minhenu, sa specijalnim izaslanikom predsednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa za pregovore Beograda i Prištine Ričardom Grenelom.

"Od izuzetnog je značaja da Amerikanci veoma čvrsto, tvrdo insistiraju na ukidanju taksi, odmah, hitno, i da se nastave razgovori između nas i Prištine", rekao je predsednik Vučić nakon sastanka  i dodao da američki predstavnik otvoreno, neskriveno i snažno govori o neophodnosti ukidanja taksi. On je istakao da građani moraju da znaju da se takse tiču svakog građanina Srbije. 
 
"Njihovo uvođenje nam je umanjilo rast za 0,4 odsto. Značajno je smanjilo moć daljeg uvećavanja plata i penzija. A što je ekonomija snažnija, što budemo mogli da prodiremo šire to je snaga Srbije veća, i tako će i standard biti veći", objasnio je predsednik Vučić i ponovio još jednom zahvalnost specijalnom izaslaniku Grenelu, ali i državnom sekretaru Majku Pompeu na zalaganju za ukidanje taksi. 
 
"Onog dana kad se ukinu takse mi smo spremni da sednemo za sto, bez obzira na izbornu kampanju", poručio je predsednik Vučić i  naveo da je delegacija Srbije u razgovoru sa specijalnimi izaslanikom Grenelom insistrirala na četiri slobode:  protoku ljudi, roba, usluga i kapitala, koji su od prioritetnog značaja, ali će se tek videti kako, na koji način i u koliko faza će se voditi razgovori. On je istakao da za Srbiju nema lakih razgovora, ali da moramo da sačuvamo mir i stabilnost i obezbedimo ekonomski napredak zemlje uz očuvanje vitalnih nacionalnih interesa.
 
Predsednik Vučić je najavio i da će sutra u Minhenu biti potpisan okvirni sporazum o železničkom saobraćaju između Beograda i Prištine. 
 
"Uradićemo to po pravilima i procedurama. Kad se uspostave železnička i avio-linija, kao i auto-put, uspostaviće se i prava sloboda kretanja ljudi i robe i zato je važno i ukidanje taksi na robu iz centralne Srbije", rekao je predsednik Vučić. 
 
Minhen,
13. februar 2020. godine 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).