gol9447.jpg

Вести

13.02.2020. - 21:10

Састанак са специјалним изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас, у Минхену, са специјалним изаслаником председника Сједињених Америчких Држава Доналда Трампа за преговоре Београда и Приштине Ричардом Гренелом.

"Од изузетног је значаја да Американци веома чврсто, тврдо инсистирају на укидању такси, одмах, хитно, и да се наставе разговори између нас и Приштине", рекао је председник Вучић након састанка  и додао да амерички представник отворено, нескривено и снажно говори о неопходности укидања такси. Он је истакао да грађани морају да знају да се таксе тичу сваког грађанина Србије. 
 
"Њихово увођење нам је умањило раст за 0,4 одсто. Значајно је смањило моћ даљег увећавања плата и пензија. А што је економија снажнија, што будемо могли да продиремо шире то је снага Србије већа, и тако ће и стандард бити већи", објаснио је председник Вучић и поновио још једном захвалност специјалном изасланику Гренелу, али и државном секретару Мајку Помпеу на залагању за укидање такси. 
 
"Оног дана кад се укину таксе ми смо спремни да седнемо за сто, без обзира на изборну кампању", поручио је председник Вучић и  навео да је делегација Србије у разговору са специјалними изаслаником Гренелом инсистрирала на четири слободе:  протоку људи, роба, услуга и капитала, који су од приоритетног значаја, али ће се тек видети како, на који начин и у колико фаза ће се водити разговори. Он је истакао да за Србију нема лаких разговора, али да морамо да сачувамо мир и стабилност и обезбедимо економски напредак земље уз очување виталних националних интереса.
 
Председник Вучић је најавио и да ће сутра у Минхену бити потписан оквирни споразум о железничком саобраћају између Београда и Приштине. 
 
"Урадићемо то по правилима и процедурама. Кад се успоставе железничка и авио-линија, као и ауто-пут, успоставиће се и права слобода кретања људи и робе и зато је важно и укидање такси на робу из централне Србије", рекао је председник Вучић. 
 
Минхен,
13. фебруар 2020. године 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).