Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Vesti

26.08.2020. - 13:53

Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima Republike Srpske, srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović i premijerom Radovanom Viškovićem sa kojima je razgovarao o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske, i istakao da će Republika Srbija sledeće godine dodatno finansijski podržati Republiku Srpsku, kao i da je očuvanje mira i stabilnosti svima od suštinskog značaja.

„Imali smo do sada najsveobuhvatniji sastanak, razgovorali smo o svim aspektima odnosa i saradnje Srbije i Srpske. Analizirali smo, što se ekonomske saradnje tiče, sve naše projekte i mi ćemo pre kraja godine i početkom sledeće godine uputiti dodatnu finansijsku podršku Republici Srpskoj. Smatramo to svojom moralnom obavezom i veoma važnim jer želimo da ljudi u Republici Srpskoj sačuvaju svoja ognjišta i ono što su im dedovi, pradedovi i očevi ostavili“, rekao je predsednik Vučić.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

Predsednik Vučić istakao je da se na sastanku razgovaralo i o podršci mladima u poljoprivrednoj proizvodnji, kao i malim preduzećima u nabavci opreme, ali i o obrazovanju i očuvanju jezika i pisma.
 
„Radili smo mnogo konkretnih stvari i projekata koji se tiču izgradnje domova zdravlja, škola, ambulanti, obdaništa, sportskih dvorana i svega što može da bude od koristi narodu u Republici Srpskoj i srećni smo kako ti projekti napreduju. Nastavićemo našu najbližu saradnju. Vreme je da mislimo o budućnosti i da sa svima razgovoramo i nalazimo zajednički jezik. Naš najviši cilj je očuvanje mira i čuvanje jedinstva našeg naroda", istakao je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je naglasio da je za Srbiju, a uveren je za RS očuvanje mira i stabilnosti od suštinskog značaja, te da na pretnje ratom, "koje slušamo gotovo svakog dana, moramo da odgovaramo mirno, trpeljivo i strpljivo".
 
"Ni na koji način u toj igri ne smemo da učestvujemo", poručio je predsednik Vučić.
 
Predsednik Vučić je preneo da je na sastanku razgovarano i o dokumentu koji mu je uputila RS, ukazujući da je dobio više pitanja vezano u vezi sa statusom Srpske.
 
"Ne moram da govorim nikome koliko nam je stalo do dobrih odnosa sa RS. Rekao sam da je stav Srbije apsolutno poštovanje Dejtonskog sporazuma i odgovorio sam na svako pitanje", podvukao je on.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je dodao da Srbija poštuje sporazume koje je potpisala, jer je to ono što nam garantuje da ćemo biti poštovani od svih u međunarodnoj zajednici, ali je i najbolja garancija za sigurnost naroda u Srbiji i RS.
 
Predsednik Vučić je istakao da su predstavnici Srpske izneli mnogo podataka o tome kako se krši Dejtonski sporazum u BiH.
 
Predsednik Vučić je još jednom podsetio da Srbija mnogo pomaže Srpskoj i čini sve što može u tom smislu, dodajući da je njegova molba srpskom članu predsedništva Miloradu Dodiku i svima u RS da uvek i u svakom trenutku, uz razumevanje da se bore za ineterese Srpske, vode računa o interesima Srbije.
 
Predsednik Vučić je rekao i da je doneta odluka da Srbija i RS slave zajednički praznik, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave – 15. septembar, kada je probijen Solunski front.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik je rekao da je zadovoljan razgovorima sa državnim vrhom Srbije i da je zahvalan na podršci koja u kontinuitetu dolazi iz Srbije za Republiku Srpsku.
 
"Zahvalni smo za podršku koja u kontinuitetu dolazi od predsednika Aleksandra Vučića i njegovog tima, na njihovom razumevanju za Republiku Srpsku i status i stanje srpskog naroda ne samo u RS, već i Federaciji", rekao je Dodik.
 
On je rekao da je saradnja sa rukovodstvom Srbije dovela do toga da se danas u svim opštinama RS realizuju projekti finansirani od države Srbije.
 
"To je poruka našem narodu ne samo u materijalnom smislu, već i u emotivnom - da Srbija želi da podrži narod na prostoru Republike Srpske", naveo je Dodik.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Predsedništvo / Dimitrije Goll

 
Srpski član predsedništva BiH Milorad Dodik istakao je da je zadovoljan finalizacijom razgovora vezanih za oblast obrazovanja, kulture, kao i dogovorom koji je postignut vezano za jedinstven datum obeležavanja Solunskog fronta.
 
"Želeo sam da predsednika Srbije i rukovodstvo Srbije upoznam sa stanjem stvari i sprovođenjem Dejtonskog sporazuma. Naša politika, je politika mira i tražimo da mir bude trajan i stabilan", naveo je on.
 
Sastanku su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.
 
 
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).