Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Вести

26.08.2020. - 13:53

Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са представницима Републике Српске, српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Радованом Вишковићем са којима је разговарао о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске, и истакао да ће Република Србија следеће године додатно финансијски подржати Републику Српску, као и да је очување мира и стабилности свима од суштинског значаја.

„Имали смо до сада најсвеобухватнији састанак, разговорали смо о свим аспектима односа и сарадње Србије и Српске. Анализирали смо, што се економске сарадње тиче, све наше пројекте и ми ћемо пре краја године и почетком следеће године упутити додатну финансијску подршку Републици Српској. Сматрамо то својом моралном обавезом и веома важним јер желимо да људи у Републици Српској сачувају своја огњишта и оно што су им дедови, прадедови и очеви оставили“, рекао је председник Вучић.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Председништво / Димитрије Голл

Председник Вучић истакао је да се на састанку разговарало и о подршци младима у пољопривредној производњи, као и малим предузећима у набавци опреме, али и о образовању и очувању језика и писма.
 
„Радили смо много конкретних ствари и пројеката који се тичу изградње домова здравља, школа, амбуланти, обданишта, спортских дворана и свега што може да буде од користи народу у Републици Српској и срећни смо како ти пројекти напредују. Наставићемо нашу најближу сарадњу. Време је да мислимо о будућности и да са свима разговорамо и налазимо заједнички језик. Наш највиши циљ је очување мира и чување јединства нашег народа", истакао је председник Вучић.
 
Председник Вучић је нагласио да је за Србију, а уверен је за РС очување мира и стабилности од суштинског значаја, те да на претње ратом, "које слушамо готово сваког дана, морамо да одговарамо мирно, трпељиво и стрпљиво".
 
"Ни на који начин у тој игри не смемо да учествујемо", поручио је председник Вучић.
 
Председник Вучић је пренео да је на састанку разговарано и о документу који му је упутила РС, указујући да је добио више питања везано у вези са статусом Српске.
 
"Не морам да говорим никоме колико нам је стало до добрих односа са РС. Рекао сам да је став Србије апсолутно поштовање Дејтонског споразума и одговорио сам на свако питање", подвукао је он.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Председник Вучић је додао да Србија поштује споразуме које је потписала, јер је то оно што нам гарантује да ћемо бити поштовани од свих у међународној заједници, али је и најбоља гаранција за сигурност народа у Србији и РС.
 
Председник Вучић је истакао да су представници Српске изнели много података о томе како се крши Дејтонски споразум у БиХ.
 
Председник Вучић је још једном подсетио да Србија много помаже Српској и чини све што може у том смислу, додајући да је његова молба српском члану председништва Милораду Додику и свима у РС да увек и у сваком тренутку, уз разумевање да се боре за инетересе Српске, воде рачуна о интересима Србије.
 
Председник Вучић је рекао и да је донета одлука да Србија и РС славе заједнички празник, Дан српског јединства, слободе и националне заставе – 15. септембар, када је пробијен Солунски фронт.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Српски члан председништва БиХ Милорад Додик је рекао да је задовољан разговорима са државним врхом Србије и да је захвалан на подршци која у континуитету долази из Србије за Републику Српску.
 
"Захвални смо за подршку која у континуитету долази од председника Александра Вучића и његовог тима, на њиховом разумевању за Републику Српску и статус и стање српског народа не само у РС, већ и Федерацији", рекао је Додик.
 
Он је рекао да је сарадња са руководством Србије довела до тога да се данас у свим општинама РС реализују пројекти финансирани од државе Србије.
 
"То је порука нашем народу не само у материјалном смислу, већ и у емотивном - да Србија жели да подржи народ на простору Републике Српске", навео је Додик.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Председништво / Димитрије Голл

 
Српски члан председништва БиХ Милорад Додик истакао је да је задовољан финализацијом разговора везаних за област образовања, културе, као и договором који је постигнут везано за јединствен датум обележавања Солунског фронта.
 
"Желео сам да председника Србије и руководство Србије упознам са стањем ствари и спровођењем Дејтонског споразума. Наша политика, је политика мира и тражимо да мир буде трајан и стабилан", навео је он.
 
Састанку су присуствовали и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић и потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
 
 
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).