Predsednik Vučić sastao se sa sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske

Vesti

21.09.2019. - 15:53

Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rukovodstvom Republike Srpske i predstavnicima svih parlamentarnih stranaka i pozvao ih da pokažu punu uzdržanost nakon objavljivanja deklaracije.

Predsednik Vučić sastao se sa sa srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom i predstavnicima parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je rekao nakon sastanka da će politika Republike Srbije biti razgovor, dijalog, očuvanje mira i stabilnosti.
 
„Moja molba Republici Srpskoj, ljudima odgovornim u RS, je i moj poziv na uzdržanost, da učinimo sve što možemo da se tenzije smire. Mir nam je potreban kao hleb nasušni, kao i rast naše ekonomije. Srbija će biti uz svoj narod i nećemo ponoviti one odnose koje smo imali nekada, koji su nas mnogo toga koštali“, rekao je predsednik Vučić nakon sastanka.
 
Predsednik je istakao da je na sastanku razgovarano i o nastavku davanja podrške Republici Srpskoj, te da je tu postignuta saglasnost svih aktera današnjeg razgovora.
 
„Mi ćemo ekonomski gledati da pomognemo sve što možemo i koliko možemo,  i ne samo u Republici Srpskoj već i Federaciji BiH, naročito tamo gde živi srpski narod“, rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je rekao da Srbija poštuje postojanje Bosne i Hercegovine kao jedne države, koju čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda – Srbi, Hrvati i Bošnjaci.
 
On je naveo da Dejtonski sporazum jedino može da se menja dogovorom sva tri naroda, a ne nametanjem volje jednog naroda drugima, kao i da Srbija ima obavezu da dâ svoju reakciju, mišljenje i sud u slučaju kršenja Dejtonskog sporazuma kao sukcesor SR Jugoslavije.
 
Predsednik Vučić je pozvao predstavnike Srba na uzdržanost.
 
"Mi pozivamo Dodika i predsednicu Cvijanović i sve naše ljude koji stoje iza mene da pokažu punu uzdržanost, da ne reaguju prenagljeno, u skladu sa interesima Srpske, Srbije i BiH, da damo sve što možemo da se sačuva mir i stabilnost", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je istakao da bi bilo kakav sukob značio "ekonomski krah i kraj za sve, kraj dobre budućnosti za sve nas".
 
Predsednik Srbije je kazao da su mu predstavnici Republike Srpske na današnjem sastanku izneli svoj jedinstven stav koji govori protiv sadržaja deklaracije koju je donela SDA, te da su predstavnici RS saglasni po tri pitanja, opstanku Republike Srpske, negativnom odnosu prema tekstu deklaracije i odnosu poštovanja prema Republici Srbiji i negovanju dobrih odnosa sa Republikom Srbijom.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).