Председник Вучић састао се са са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске

Вести

21.09.2019. - 15:53

Састанак са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Београду са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком, руководством Републике Српске и представницима свих парламентарних странака и позвао их да покажу пуну уздржаност након објављивања декларације.

Председник Вучић састао се са са српским чланом Председништва БиХ Милорадом Додиком и представницима парламентарних странака из Републике Српске

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је рекао након састанка да ће политика Републике Србије бити разговор, дијалог, очување мира и стабилности.
 
„Моја молба Републици Српској, људима одговорним у РС, је и мој позив на уздржаност, да учинимо све што можемо да се тензије смире. Мир нам је потребан као хлеб насушни, као и раст наше економије. Србија ће бити уз свој народ и нећемо поновити оне односе које смо имали некада, који су нас много тога коштали“, рекао је председник Вучић након састанка.
 
Председник је истакао да је на састанку разговарано и о наставку давања подршке Републици Српској, те да је ту постигнута сагласност свих актера данашњег разговора.
 
„Ми ћемо економски гледати да помогнемо све што можемо и колико можемо,  и не само у Републици Српској већ и Федерацији БиХ, нарочито тамо где живи српски народ“, рекао је председник.
 
Председник Вучић је рекао да Србија поштује постојање Босне и Херцеговине као једне државе, коју чине два ентитета и три конститутивна народа – Срби, Хрвати и Бошњаци.
 
Он је навео да Дејтонски споразум једино може да се мења договором сва три народа, а не наметањем воље једног народа другима, као и да Србија има обавезу да дâ своју реакцију, мишљење и суд у случају кршења Дејтонског споразума као сукцесор СР Југославије.
 
Председник Вучић је позвао представнике Срба на уздржаност.
 
"Ми позивамо Додика и председницу Цвијановић и све наше људе који стоје иза мене да покажу пуну уздржаност, да не реагују пренагљено, у складу са интересима Српске, Србије и БиХ, да дамо све што можемо да се сачува мир и стабилност", рекао је председник Вучић.
 
Председник је истакао да би било какав сукоб значио "економски крах и крај за све, крај добре будућности за све нас".
 
Председник Србије је казао да су му представници Републике Српске на данашњем састанку изнели свој јединствен став који говори против садржаја декларације коју је донела СДА, те да су представници РС сагласни по три питања, опстанку Републике Српске, негативном односу према тексту декларације и односу поштовања према Републици Србији и неговању добрих односа са Републиком Србијом.
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.