Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Vesti

04.08.2021. - 15:04

Sastanak sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine i predstavnicima Republike Srpske

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom, predsednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsednikom Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljkom Čubrilovićem i predsednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem sa kojima je razgovarao o aspektima ekonomske saradnje Srbije i Srpske, problemima sa kojima se srpski narod suočava, kao i o unapređenju sveukupne regionalne saradnje.

Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Usled svih obaveza danas, Srbija i Srpska večeras će zajedno u Busijama obeležiti 26 godina od počinjanja zločinačke akcije Oluja, masovnih ubistava Srba i najvećeg etničkog progona na tlu savremene Evrope", rekao je predsednih Vučić uoči početka sastanka sa srpskim članom Predsedništva Bosne i Hercegovine Miloradom Dodikom i predstavnicima Republike Srpske.
 
Predsednik Vučić je istakao da je pažljivo saslušao predstavnike Republike Srpske i da se na sastanku razgovaralo o svim važnim temama koje se odnose na situaciju u regionu, Bosni i Hercegovini, kao i Republici Srpskoj, naglasivši da odluke moraju da se donose u skladu sa interesima i uz saglasje tri naroda i da je to suština i duh Dejtonskog sporazuma.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

"Stav Republike Srbije je da nametnute odluke nikada nisu dobre. Srbija je izrazila želju da se poštuje Dejtonski mirovni sporazum i da se sačuva mir i stabilnost u celom regionu", kazao je predsednik Vučić i dodao da Srbija poštuje teritorijalni integritet BiH, ali i Republike Srpske u okviru BiH.
 
Predsednik Vučić je preneo da je na sastanku bilo reči i o svim ekonomskim projektima koji su od suštinske važnosti, kao i da će Srbija preuzeti zajedno sa konzorcijumom srpskih kompanija, ne samo da izgradi, već i plati 80 odsto puta od Rače do Bjeljine. 
 
"Izgradićemo i most na Savi - to će biti doprinos prijateljstvu i bratstvu sa srpskim narodom i sa svim narodima u BiH", naveo je predsednik i dodao da je bilo reči i o energetskim projektima i auto-putu Beograd - Sarajevo, kao i daljoj podršci u oblasti zdravstva i socijalne politike koju će Srbija nastaviti da pruža Republici Srpskoj.
 
Sastanak sa srpskim članom Predsedništva BiH i predstavnicima Republike Srpske

Foto Tanjug/Zoran Žestić

"Za nas je veoma važno da do Dana jedinstva donesemo nacrte Zakona o zaštiti i upotrebi našeg srpskog jezika i ćiriličnog pisma, da imamo istu normativu po tom pitanju", rekao je predsednik Vučić i podvukao da su svi veliki evropski narodi svoj identitet čuvali kroz jezik i pismo.
 
"Svaki razgovor je dobar i uvek ćemo imati svu pažnju i vreme ovoga sveta da čujemo predstavnike našeg naroda, jer mi Srbi, istom rodu pripadamo i nikom nažao ne činimo ako čuvamo svoj srpski jezik, osim što hoćemo da sačuvamo svoje ime i prezime, svoj identitet i pravo na budućnost za svoju decu", zaključio je predsednik Vučić i naglasio da će Srpska u budućnosti uvek moći da računa samo na još veću podršku Srbije.
 
Predsednik Vučić nakon sastanka sa predstavnicima Republike Srpske sastao se i sa predstavnicima vanparlamentarnih stranaka koje ne žele učešće stranih predstavnika u međustranačkom dijalogu, kao i predstavnicima vladajućih i opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).