Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Вести

04.08.2021. - 15:04

Састанак са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине и представницима Републике Српске

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком, председницом Републике Српске Жељком Цвијановић, председником Народне скупштине Републике Српске Недељком Чубриловићем и председником Владе Републике Српске Радованом Вишковићем са којима је разговарао о аспектима економске сарадње Србије и Српске, проблемима са којима се српски народ суочава, као и о унапређењу свеукупне регионалне сарадње.

Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

"Услед свих обавеза данас, Србија и Српска вечерас ће заједно у Бусијама обележити 26 година од почињања злочиначке акције Олуја, масовних убистава Срба и највећег етничког прогона на тлу савремене Европе", рекао је председних Вучић уочи почетка састанка са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком и представницима Републике Српске.
 
Председник Вучић је истакао да је пажљиво саслушао представнике Републике Српске и да се на састанку разговарало о свим важним темама које се односе на ситуацију у региону, Босни и Херцеговини, као и Републици Српској, нагласивши да одлуке морају да се доносе у складу са интересима и уз сагласје три народа и да је то суштина и дух Дејтонског споразума.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото: Тањуг/Зоран Жестић

"Став Републике Србије је да наметнуте одлуке никада нису добре. Србија је изразила жељу да се поштује Дејтонски мировни споразум и да се сачува мир и стабилност у целом региону", казао је председник Вучић и додао да Србија поштује територијални интегритет БиХ, али и Републике Српске у оквиру БиХ.
 
Председник Вучић је пренео да је на састанку било речи и о свим економским пројектима који су од суштинске важности, као и да ће Србија преузети заједно са конзорцијумом српских компанија, не само да изгради, већ и плати 80 одсто пута од Раче до Бјељине. 
 
"Изградићемо и мост на Сави - то ће бити допринос пријатељству и братству са српским народом и са свим народима у БиХ", навео је председник и додао да је било речи и о енергетским пројектима и ауто-путу Београд - Сарајево, као и даљој подршци у области здравства и социјалне политике коју ће Србија наставити да пружа Републици Српској.
 
Састанак са српским чланом Председништва БиХ и представницима Републике Српске

Фото Тањуг/Зоран Жестић

"За нас је веома важно да до Дана јединства донесемо нацрте Закона о заштити и употреби нашег српског језика и ћириличног писма, да имамо исту нормативу по том питању", рекао је председник Вучић и подвукао да су сви велики европски народи свој идентитет чували кроз језик и писмо.
 
"Сваки разговор је добар и увек ћемо имати сву пажњу и време овога света да чујемо представнике нашег народа, јер ми Срби, истом роду припадамо и ником нажао не чинимо ако чувамо свој српски језик, осим што хоћемо да сачувамо своје име и презиме, свој идентитет и право на будућност за своју децу", закључио је председник Вучић и нагласио да ће Српска у будућности увек моћи да рачуна само на још већу подршку Србије.
 
Председник Вучић након састанка са представницима Републике Српске састао се и са представницима ванпарламентарних странака које не желе учешће страних представника у међустраначком дијалогу, као и представницима владајућих и опозиционих странака у Народној скупштини Републике Српске.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).