palmer_velika.jpg

Vesti

19.10.2018. - 20:02

Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država  Metjuom Palmerom.

„Imali smo otvorene, ozbiljne i konkretne razgovore o važnim pitanjima za našu zemlju, a najviše reči bilo je o pitanju Kosova i Metohije i pokušaju formiranja vojske Kosova“, izjavio je predsednik Vučić, nakon sastanka.

„Zadovoljni smo što ljudi u američkoj administraciji žele da čuju naše stavove i što o svemu možemo da razgovaramo. Jasno je da nemamo iste stavove po pitanju Kosova, ali Srbija želi nastavak dijaloga, i saglasni smo sa SAD da je neophodno postizanje kompromisa“, istakao je predsednik Vučić i dodao da je američkom zvaničniku izneo stavove Srbije, kada je reč o kosovskoj vojsci, i više puta zamolio, i ukazao na činjenicu da formiranje vojske ne stoji ni u jednom međunarodnom dokumentu, od Rezolucije 1244, preko Briselskog sporazuma, do dogovora sa NATO gde se jasno definiše ponašanje bezbednosnih snaga – da ne mogu biti angažovane bez saglasnosti NATO i srpske zajednice na Kosovu i Metohiji.

"Mi molimo američke partnere da razumeju poziciju Srbije, ako već ne možemo da objasnimo Albancima do kakve štete i tragedije to može da dovede", rekao je predsednik Vučić i naglasio da veruje da će SAD razumeti srpske molbe i da će razumeti da bi formiranje kosovske vojske moglo da ugrozi mir i stabilnost i dovede do ozbiljnih posledica.

Sastanak sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država

Foto Tanjug, Dimitrije Goll

„Zato je važno da se sa SAD razgovara i da se grade partnerski odnosi i odnosi poverenja“, istakao je predsednik Srbije.

"Naši bilateralni odnosi su bolji i želim da verujem da će i u budućnosti biti samo bolji jer bi to bilo od interesa za Srbiju, a još mnogo toga možemo da učinimo u privlačenju investitora iz SAD, kao i u vladavini prava", zaključio je predsednik Vučić.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Metju Palmer istakao je podršku SAD  dijalogu Beograda i Prištine, kako bi došlo do pune normalizacije odnosa.

"Imali smo opsežne razgovore u vezi sa bilateralnim odnosima, stvarima koje možemo zajedno da uradimo i ojačamo odnose. Razgovarali smo opsežno o američkoj podršci evropskom putu Srbije", preneo je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD, nakon razgovora sa predsednikom Vučićem. On je dodao da SAD podržavaju transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u kosovsku vojsku.

"To je tranzicija kojoj će trebati mnogo vremena i mi veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini kako bismo podržali tranziciju, kako bi se osiguralo da se to odvija na način koji će doprinositi regionu i stabilnosti", naveo je Metju Palmer.

Beograd, 19. oktobar 2018.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).