palmer_velika.jpg

Вести

19.10.2018. - 20:02

Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава  Метјуом Палмером.

„Имали смо отворене, озбиљне и конкретне разговоре о важним питањима за нашу земљу, а највише речи било је о питању Косова и Метохије и покушају формирања војске Косова“, изјавио је председник Вучић, након састанка.

„Задовољни смо што људи у америчкој администрацији желе да чују наше ставове и што о свему можемо да разговарамо. Јасно је да немамо исте ставове по питању Косова, али Србија жели наставак дијалога, и сагласни смо са САД да је неопходно постизање компромиса“, истакао је председник Вучић и додао да је америчком званичнику изнео ставове Србије, када је реч о косовској војсци, и више пута замолио, и указао на чињеницу да формирање војске не стоји ни у једном међународном документу, од Резолуције 1244, преко Бриселског споразума, до договора са НАТО где се јасно дефинише понашање безбедносних снага – да не могу бити ангажоване без сагласности НАТО и српске заједнице на Косову и Метохији.

"Ми молимо америчке партнере да разумеју позицију Србије, ако већ не можемо да објаснимо Албанцима до какве штете и трагедије то може да доведе", рекао је председник Вучић и нагласио да верује да ће САД разумети српске молбе и да ће разумети да би формирање косовске војске могло да угрози мир и стабилност и доведе до озбиљних последица.

Састанак са замеником помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава

Фото Танјуг, Димитрије Голл

„Зато је важно да се са САД разговара и да се граде партнерски односи и односи поверења“, истакао је председник Србије.

"Наши билатерални односи су бољи и желим да верујем да ће и у будућности бити само бољи јер би то било од интереса за Србију, а још много тога можемо да учинимо у привлачењу инвеститора из САД, као и у владавини права", закључио је председник Вучић.

Заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер истакао је подршку САД  дијалогу Београда и Приштине, како би дошло до пуне нормализације односа.

"Имали смо опсежне разговоре у вези са билатералним односима, стварима које можемо заједно да урадимо и ојачамо односе. Разговарали смо опсежно о америчкој подршци европском путу Србије", пренео је заменик помоћника државног секретара САД, након разговора са председником Вучићем. Он је додао да САД подржавају трансформацију косовских безбедносних снага у косовску војску.

"То је транзиција којој ће требати много времена и ми веома пажљиво радимо са нашим партнерима у Приштини како бисмо подржали транзицију, како би се осигурало да се то одвија на начин који ће доприносити региону и стабилности", навео је Метју Палмер.

Београд, 19. октобар 2018.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).