Sastanak u Srpskoj Patrijaršiji

Vesti

31.12.2019. - 11:14

Sastanak u Srpskoj Patrijaršiji

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa patrijarhom Srpske pravoslavne crkve g. Irinejem i rekao da će država pomoći i zajednički delovati u zaštiti interesa SPC i srpskog naroda, ali da su saglasni, obojica, da je neophodno puno jedinstvo srpskog naroda.

Sastanak u Srpskoj Patrijaršiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
"Verujem da će u narednom periodu, posle ovakvih reči patrijarha, koji je pozvao na smirivanje, ali i odlučnosti da se ne dozvoli otimanje srpskih svetinja, da će se svi privesti razumu i da ćemo moći na normalan način da gledamo u budućnost i da razmišljamo o ekonomskim rezultatima", istakao je predsednik Vučić.
 
On je posle sastanka sa patrijarhom Irinejem rekao da je delegacija države došla po savete, da čuje kakva su razmišljanja patrijarha.
 
"Čuli smo reči razuma, reči smirivanja, reči koje znače podršku srpskom narodu. Ono na čemu je patrijarh insistirao i mi smo se saglasili je neophodnost punog jedinstva srpskog naroda i da zajednički razumemo sa kakvim se nacionalnim problemima suočavamo, istovremeno poštujući državne granice drugih zemalja", rekao je predsednik.
 
Predsednik Vučić je naveo da jedinstvo srpskog naroda na kojem je uvek radila srpska crkva, posebno patrijarh Irinej, jeste nešto na čemu će država nastaviti da radi, ulaganjem u kulturne institucije, udžbenike na srpskom jeziku, podršku očuvanju kulturne baštine svuda u regionu.
 
Predsednik Vučić je preneo da je sa patrijarhom razgovarao o neophodnosti očuvanja naših svetinja, crkava i manastira, te istakao da je patrijarh rekao da razmišlja o tome da se u narednom periodu formira stručna međunarodna komisija koja bi mogla i u međunarodnim forumima, institucijama i organizacijama na najbolji mogući način da štiti interes SPC i srpskog naroda, i u Crnoj Gori.
 
"Što se države tiče, mi ćemo, u svakom slučaju, pomoći i zajednički delovati i po savetima njegove svetosti", dodao je predsednik Vučić.
 
Sastanak u Srpskoj Patrijaršiji

Foto Predsedništvo/ Dimitrije Goll

 
Predsednik Vučić je dodao i da je lično veoma ponosan što je aktuelna vlast imala najveću ulogu u izgradnji Hrama Svetog Save.
 
„To su stvari koje nisu samo verske, čak ne ni samo nešto što će pripadati kulturnoj baštini našeg naorda, već nešto što će služiti našem narodu u svakom smilsu, pa čak i turističkom. Hram će biti mesto okupljanja i simbolično za sve Srbe i pravoslavne vernike iz celog regiona. Ponosan sam na to što ćemo sledeće godine taj posao da završimo", rekao je predsednik Vučić.
 
Predsednik je dodao da je patrijarh i ovog puta, kao i na ranijim sastancima, izrazio zabrinutost zbog niskog nataliteta i zahvalio poglavaru SPC što uvek ističe potrebu da imamo više dece i da ne gubimo generacije.
 
Predsednik Vučić je preneo da je patrijarha upoznao sa svim što je postignuto u ovoj godini i izrazio očekevianja da u 2020. rezultati budu još bolji.
 
"Zaista sam zadovoljan teškim uloženim radom, dobrim rezultatima, a patrijarh je, kao i uvek, brižan za celinu srpskog naroda", rekao je predsednik Vučić.
 
On je dodao da je patrijarh zamolio da se nastavi sa podrškom Republici Srpskoj.
 
"I ja sam obećao da će Srbija nastaviti, uz poštovanje integriteta BiH, da pruža podršku našem narodu zapadno od Drine, koja nikada nije bila veća nego ove godine", rekao je predsednik Vučić.
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).