Састанак у Српској Патријаршији

Вести

31.12.2019. - 11:14

Састанак у Српској Патријаршији

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас са патријархом Српске православне цркве г. Иринејем и рекао да ће држава помоћи и заједнички деловати у заштити интереса СПЦ и српског народа, али да су сагласни, обојица, да је неопходно пуно јединство српског народа.

Састанак у Српској Патријаршији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
"Верујем да ће у наредном периоду, после оваквих речи патријарха, који је позвао на смиривање, али и одлучности да се не дозволи отимање српских светиња, да ће се сви привести разуму и да ћемо моћи на нормалан начин да гледамо у будућност и да размишљамо о економским резултатима", истакао је председник Вучић.
 
Он је после састанка са патријархом Иринејем рекао да је делегација државе дошла по савете, да чује каква су размишљања патријарха.
 
"Чули смо речи разума, речи смиривања, речи које значе подршку српском народу. Оно на чему је патријарх инсистирао и ми смо се сагласили је неопходност пуног јединства српског народа и да заједнички разумемо са каквим се националним проблемима суочавамо, истовремено поштујући државне границе других земаља", рекао је председник.
 
Председник Вучић је навео да јединство српског народа на којем је увек радила српска црква, посебно патријарх Иринеј, јесте нешто на чему ће држава наставити да ради, улагањем у културне институције, уџбенике на српском језику, подршку очувању културне баштине свуда у региону.
 
Председник Вучић је пренео да је са патријархом разговарао о неопходности очувања наших светиња, цркава и манастира, те истакао да је патријарх рекао да размишља о томе да се у наредном периоду формира стручна међународна комисија која би могла и у међународним форумима, институцијама и организацијама на најбољи могући начин да штити интерес СПЦ и српског народа, и у Црној Гори.
 
"Што се државе тиче, ми ћемо, у сваком случају, помоћи и заједнички деловати и по саветима његове светости", додао је председник Вучић.
 
Састанак у Српској Патријаршији

Фото Председништво/ Димитрије Голл

 
Председник Вучић је додао и да је лично веома поносан што је актуелна власт имала највећу улогу у изградњи Храма Светог Саве.
 
„То су ствари које нису само верске, чак не ни само нешто што ће припадати културној баштини нашег наорда, већ нешто што ће служити нашем народу у сваком смилсу, па чак и туристичком. Храм ће бити место окупљања и симболично за све Србе и православне вернике из целог региона. Поносан сам на то што ћемо следеће године тај посао да завршимо", рекао је председник Вучић.
 
Председник је додао да је патријарх и овог пута, као и на ранијим састанцима, изразио забринутост због ниског наталитета и захвалио поглавару СПЦ што увек истиче потребу да имамо више деце и да не губимо генерације.
 
Председник Вучић је пренео да је патријарха упознао са свим што је постигнуто у овој години и изразио очекевиања да у 2020. резултати буду још бољи.
 
"Заиста сам задовољан тешким уложеним радом, добрим резултатима, а патријарх је, као и увек, брижан за целину српског народа", рекао је председник Вучић.
 
Он је додао да је патријарх замолио да се настави са подршком Републици Српској.
 
"И ја сам обећао да ће Србија наставити, уз поштовање интегритета БиХ, да пружа подршку нашем народу западно од Дрине, која никада није била већа него ове године", рекао је председник Вучић.
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).