26527652_b.jpg

Vesti

02.10.2016. - 20:43

Sećanje na prošlost oblikuje budućnost koju Srbija gradi

Beograd - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas prilikom odavanja pošte stradalima u Jajincima za vreme Drugog svetskog rata da Srbija insistira na miru i saradnji u regionu i čitavom svetu i apelovao na političke činioce da svađe ostave iza nas.

Predsednik Nikolić je istakao i da Srbija želi da bude punopravni član Evropske unije, ali da nikada neće priznati nezavisnost Kosova i Metohije.

"Apelujemo na sve političke činioce da svađe i istoriju ostave iza nas i da se okrenemo saradnji", rekao je predsednik Nikolić dodajući da se Srbija bori za pravo da sama bira prijatelje kao i protiv jasno iskazane namere da ponovo bude uvučena u sukob u regionu.

Predsednik Nikolić je na skupu posvećenom očuvanju dostojanstvenog sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima rekao da je Srbija danas više od dve decenije poštovana i uvažavana i da je posebna i obavezujuća borba bila da se ne dozvoli revizija istorije u vezi sa uzrocima Velikog rata.

"Stogodišnjica od njegovog početka je za nama, a naša odlučnost i doslednost sprečila je da se na Srbiju svali istorijska odgovornost i izjednače sve strane u krivici. Da smo dozvolili da takva stigma padne na naše herojske pretke, saučestvovali bismo u zločinu i nepravdi ogromnih razmera", rekao je predsednik Nikolić.

Istakavši da to nije jedina bitka koja se vodi, predsednik Nikolić je rekao da je posebno važna bitka za Kosovo i Metohiju, da ne dozvolimo ulazak samoproklamovane države KiM u Ujedinjene nacije.

"Mi ćemo sledeće godine ponovo da se borimo da Kosovo ne postane član UNESCO-a. Vodimo bitku i za oporavak srpske ekonimije, za otvaranje novih radnih mesta", Istakao je predsednik Nikolić.

On je naglasio da sećanje na prošlost oblikuje budućnost koju Srbija gradi u miru i slozi i razumevanju svojih građana.

"Sećanje na nevine žrtve koje su zauvek ostale ovde Srbija brani i čuva napredujući kao država i društvo, ne odričući se ideja mira i slobode što su naše određujuće reči - i iz prošlosti i u budućnosti podjednako", istrakao je predsednik Nikolić.

Državna komemorativna svečanost posvećena očuvanju sećanja na ubijene na stratištu u Jajincima kod Beograda počela je odavanjem pošte stradalima u Drugom svetskom ratu, a predsednik Nikolić položio je venac na spomen obeležje.

Poštu stradalim u Jajincima odali su i predstavnici diplomatskog kora, udruženja građana a u ime vlade Srbije venac je položio ministar rada, zapošljavanja, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin.

U Jajincima su nemačke snage ubile skoro 80 000 ljudi od 1941. gdo 1943. godine od kojih su mnogi bili zatočenici obližnjeg logora Banjica.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).