26527652_b.jpg

Вести

02.10.2016. - 20:43

Сећање на прошлост обликује будућност коју Србија гради

Београд - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас приликом одавања поште страдалима у Jаjинцима за време Другог светског рата да Србиjа инсистира на миру и сарадњи у региону и читавом свету и апеловао на политичке чиниоце да свађе оставе иза нас.

Председник Николић jе истакао и да Србиjа жели да буде пуноправни члан Eвропске униjе, али да никада неће признати независност Kосова и Mетохиjе.

"Aпелуjемо на све политичке чиниоце да свађе и историjу оставе иза нас и да се окренемо сарадњи", рекао jе председник Николић додаjући да се Србиjа бори за право да сама бира приjатеље као и против jасно исказане намере да поново буде увучена у сукоб у региону.

Председник Николић jе на скупу посвећеном очувању достоjанственог сећања на убиjене на стратишту у Jаjинцима рекао да jе Србиjа данас више од две децениjе поштована и уважавана и да jе посебна и обавезуjућа борба била да се не дозволи ревизиjа историjе у вези са узроцима Великог рата.

"Стогодишњица од његовог почетка jе за нама, а наша одлучност и доследност спречила jе да се на Србиjу свали историjска одговорност и изjедначе све стране у кривици. Да смо дозволили да таква стигма падне на наше хероjске претке, саучествовали бисмо у злочину и неправди огромних размера", рекао jе председник Николић.

Истакавши да то ниjе jедина битка коjа се води, председник Николић jе рекао да jе посебно важна битка за Kосово и Mетохиjу, да не дозволимо улазак самопрокламоване државе KиM у Уjедињене нациjе.

"Mи ћемо следеће године поново да се боримо да Kосово не постане члан УНEСЦO-а. Водимо битку и за опоравак српске еконимиjе, за отварање нових радних места", Истакао jе председник Николић.

Oн jе нагласио да сећање на прошлост обликуjе будућност коjу Србиjа гради у миру и слози и разумевању своjих грађана.

"Сећање на невине жртве коjе су заувек остале овде Србиjа брани и чува напредуjући као држава и друштво, не одричући се идеjа мира и слободе што су наше одређуjуће речи - и из прошлости и у будућности подједнако", истракао jе председник Николић.

Државна комеморативна свечаност посвећена очувању сећања на убиjене на стратишту у Jаjинцима код Београда почела jе одавањем поште страдалима у Другом светском рату, а председник Николић положио jе венац на спомен обележjе.

Пошту страдалим у Jаjинцима одали су и представници дипломатског кора, удружења грађана а у име владе Србиjе венац jе положио министар рада, запошљавања, борачка и социjална питања Aлександар Вулин.

У Jаjинцима су немачке снаге убиле скоро 80 000 људи од 1941. гдо 1943. године од коjих су многи били заточеници оближњег логора Бањица.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).