Tan2013-4-23_1333500_1(1).jpg

Vesti

23.04.2013. - 16:41

Srbija BiH želi najbolji mogući razvoj i stabilnost

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić i članovi Predsedništva BiH Nebojša Radmanović i Bakir Izetbegović složili su se danas da među njima više ne treba da bude nesuglasica i nerazumevanja, da dve države u budućnosti treba da budu još čvršće povezane i da događaji iz 20. veka ne smeju više nikada da se ponove.

 

 

Izetbegović je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa i poručio da je zadovoljan razgovorom sa predsednikom Nikolićem.

 

Predsednik Srbije je rekao da je osnova današnjih razgovora bila dalja saradnja BiH i Srbije i da dodao da očekuje da će dve zemlje u budućnosti biti još čvršće vezane nego do sada.

"Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma želi Bosni i Hercegovini najbolji mogući ekonomski, privredni i svaki drugi razvoj, stabilnost i sigurnost. Srbija želi da joj pomogne na tom putu. Srbija je tu uvek kada zatreba i ako postoji potreba pružiće pomoć. Ali mi bismo želeli da dva entiteta sama rešavaju svoje probleme i da sarađuju", rekao je Nkolić nakon razgovora sa Radmanovićem i Izetbegovićem.

 

Konstatujući da, nažalost, treći član, hrvatski predstavnik u Predsedništvu BiH Željko Komšić nije došao i izrazivši nadu da će taj problem uskoro biti otklonjen, a komunikacija uspostavljena, Nikolić je rekao da se više ne otkazuje nijedan sastanak između BiH i Srbije.

 

On je najavio da će vrlo brzo posetiti BiH kao i da će uskoro biti održan trilateralni susret u Turskoj.

Posebno je istakao činjenicu da su se u Srbiju vratili stari prijatelji Jugoslavije koji obično znaju kakve građevinske radove mogu zemlje na ovom prostoru da izvedu"

"Srbija ne može sama. Obratiće se i BiH i Hrvatskoj i drugima. Neophodan nam je zajednički nastup na tržištima i zajednički proizvod. U tome vidim ključnu ulogu Srbije na Balkanu - ne kao nekog ko naređuje ili tutoriše već kao nekog ko može da povede", istakao je Nikolić.

 

On je kazao i da je otvoreno saslusao primedbe na račun njegovih tumačenja i komentara ranijih događaja i odnosa.

"Iskreno želim svako dobro BiH, a kao predsedniku Srbije ostaje mi u dužnost da brinem o Republici Srpskoj. Pre 18 godina prestao je rat, rane treba da zarastu, a ožiljci da se ne vide", rekao je NIkolić i dodao da je Srbija spremna da sarađuje kako bi došlo do "oproštaja grehova".

 

 

Radmanović je istakao da je ova poseta, koja dolazi u složenom trenutku za Srbiju i region, važna za bilateralne odnose Srbije i BiH, ali i za stabilnost regiona u celini. Prema njegovim rečima, cilj lidera u regionu mora da bude njegova stabilnost i prosperitet i da se 20. vek više nikada ne ponovi.

 

Konstatujući da je u Beogradu na dan Dan vojske Srbije, Radmanović je izrazio nadu da će ona u budućnosti delovati u pravcu mira. On je istakako da se u BiH s pažnjom prati ono što se dešava između Beograda, Evropske unije i Prištine i podsetio da BiH nije priznala nezavisnost Kosova.

"Procenjujem da velika većina građana nije za to ni danas. Srbija svojim naporima treba da obezbedi mir za sve i prosperitet. Predsednistvo BiH će se potruditi da to isto uradi u BiH i u regionu", rekao je Radmanović.

 

Podsetivši da dve države imaju dugu granicu, da privredna razmena prelazi milijardu evra i da ima šanse da se ona još poveća, Radmanović je kazao da je i to posao za predsednike te da, bez obzira što treći član (Komšić) nije u Beogradu, "Predsedništva BiH je danas ovde u kompletnom sastavu", odnosno izražava zajednički stav u pogledu budućeg zajedničkog delovanja.

Izetbegović je, napomenuvši da u Beograd dolazi posle 25 godina, rekao da Srbija i BiH imaju sve razloge i interese da rade na poboljšanju odnosa.

 

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).