Tan2013-4-23_1333500_1(1).jpg

Вести

23.04.2013. - 16:41

Србиjа БиХ жели наjбољи могући развоj и стабилност

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић и чланови Председништва БиХ Небоjша Радмановић и Бакир Изетбеговић сложили су се данас да међу њима више не треба да буде несугласица и неразумевања, да две државе у будућности треба да буду jош чвршће повезане и да догађаjи из 20. века не смеjу више никада да се понове.

 

 

Изетбеговић jе на заjедничкоj конференциjи за новинаре рекао да Србиjа и БиХ имаjу све разлоге и интересе да раде на побољшању односа и поручио да jе задовољан разговором са председником Николићем.

 

Председник Србиjе jе рекао да jе основа данашњих разговора била даља сарадња БиХ и Србиjе и да додао да очекуjе да ће две земље у будућности бити jош чвршће везане него до сада.

"Србиjа као гарант Деjтонског споразума жели Босни и Херцеговини наjбољи могући економски, привредни и сваки други развоj, стабилност и сигурност. Србиjа жели да jоj помогне на том путу. Србиjа jе ту увек када затреба и ако постоjи потреба пружиће помоћ. Aли ми бисмо желели да два ентитета сама решаваjу своjе проблеме и да сарађуjу", рекао jе Нколић након разговора са Радмановићем и Изетбеговићем.

 

Kонстатуjући да, нажалост, трећи члан, хрватски представник у Председништву БиХ Жељко Kомшић ниjе дошао и изразивши наду да ће таj проблем ускоро бити отклоњен, а комуникациjа успостављена, Николић jе рекао да се више не отказуjе ниjедан састанак између БиХ и Србиjе.

 

Oн jе наjавио да ће врло брзо посетити БиХ као и да ће ускоро бити одржан трилатерални сусрет у Tурскоj.

Посебно jе истакао чињеницу да су се у Србиjу вратили стари приjатељи Jугославиjе коjи обично знаjу какве грађевинске радове могу земље на овом простору да изведу"

"Србиjа не може сама. Oбратиће се и БиХ и Хрватскоj и другима. Неопходан нам jе заjеднички наступ на тржиштима и заjеднички производ. У томе видим кључну улогу Србиjе на Балкану - не као неког ко наређуjе или туторише већ као неког ко може да поведе", истакао jе Николић.

 

Oн jе казао и да jе отворено саслусао примедбе на рачун његових тумачења и коментара раниjих догађаjа и односа.

"Искрено желим свако добро БиХ, а као председнику Србиjе остаjе ми у дужност да бринем о Републици Српскоj. Пре 18 година престао jе рат, ране треба да зарасту, а ожиљци да се не виде", рекао jе НИколић и додао да jе Србиjа спремна да сарађуjе како би дошло до "опроштаjа грехова".

 

 

Радмановић jе истакао да jе ова посета, коjа долази у сложеном тренутку за Србиjу и регион, важна за билатералне односе Србиjе и БиХ, али и за стабилност региона у целини. Према његовим речима, циљ лидера у региону мора да буде његова стабилност и просперитет и да се 20. век више никада не понови.

 

Kонстатуjући да jе у Београду на дан Дан воjске Србиjе, Радмановић jе изразио наду да ће она у будућности деловати у правцу мира. Oн jе истакако да се у БиХ с пажњом прати оно што се дешава између Београда, Eвропске униjе и Приштине и подсетио да БиХ ниjе признала независност Kосова.

"Процењуjем да велика већина грађана ниjе за то ни данас. Србиjа своjим напорима треба да обезбеди мир за све и просперитет. Председниство БиХ ће се потрудити да то исто уради у БиХ и у региону", рекао jе Радмановић.

 

Подсетивши да две државе имаjу дугу границу, да привредна размена прелази милиjарду евра и да има шансе да се она jош повећа, Радмановић jе казао да jе и то посао за председнике те да, без обзира што трећи члан (Kомшић) ниjе у Београду, "Председништва БиХ jе данас овде у комплетном саставу", односно изражава заjеднички став у погледу будућег заjедничког деловања.

Изетбеговић jе, напоменувши да у Београд долази после 25 година, рекао да Србиjа и БиХ имаjу све разлоге и интересе да раде на побољшању односа.

 

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).