Tan2013-4-7_175324361_0.jpg

Vesti

07.04.2013. - 00:00

Srbija je u sigurnim rukama.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će odluka državnog vrha o sporazumu s Prištinom biti poznata sutra, da će biti jedinstvena i iza nje će stajati i on kao predsednik, kao i da će sadržati želju da se dijalog nastavi.

 

Prema njegovim rečima građani treba da budu uvereni da je Srbija u sigurnim rukama, koje neće da popuste.

 
"Stavove državnog vrha, koji će biti jedinstven, saopštićemo sutra, što neće biti jednostavno, jer to u Briselu nije bila ponuda, to je bio ultimatum. Da može da se popravi može, da mora da se popravi, mora, jer pod firmom ukidanja paralelnih institucija neko namerava da ukine Srbe kao da su paralelni narod", kazao je Nikolić na konferenciji za novinare nakon susreta s rukovodstvom Republike Srpske.
 
On je podsetio da je Srbija dužna da sprovede skupštinsku Rezoluciju ili da ono što prihvati u dijalogu sprovede kroz institucije Srbije.
 
Srbija je bila ubeđena da pregovara o datumu u kojem će početi da otvara vrata Evropske unije, naveo je Nikolić i dodao da je jedan od uslova u tome bilo uspostavljanje što boljih odnosa Beograda i Prištine.
"Znate čega smo se sve odrekli, ali smo insistirali na nekim nadležnostima koje srpska zajednica mora da ima. Naišli smo na zid i to je ličilo na pregovore o nezavisnosti Kosova i Metohije, a niko u Srbiji nije za to zadužen i neće o tome da pregovara, ali hoće o tome kako će srpska zajednica tamo da živi", kazao je Nikolić i dodao da će Srbija insistirati da se pregovori "premeste pod okrilje organizacije čiji smo član". 
 
Nikolić je odgovarajući na pitanje Tanjuga o mogućem nastavku dijaloga nakon 9. aprila kazao će odluka Beograda svakako sadržati želju da se dijalog nestavi, da se nećemo isljučiti niti ćemo dozvoliti da nas bilo ko uisključi iz dijaloga. 
 
Svaka drugačija odluka EU pokazala bi, dodao je Nikollić,da je jedina želja bila da Srbija pritisnuta datumom, iako je ispunila sve ostale uslove, "ispuni sve što su zamislili za privremene inistitucije, odnosno državu Kosovo". 
 
On je na konferenciji za novinare ponovio da će odluka koja bude doneta sutra sigurno biti doneta jedinstveno, da će je odgovorni pojedinci sprovesti bez obzira da li se u potpunosti slažu s njom i u tom smislu poručio je predstavnicima vlasti da se uzdrže od iznošenja sopstvenog mišljenja o sporazumu s Prištinom do konačne odluke državnog vrha. 
"Bilo je lako doneti odluku da se ništa ne potpiše, a treba se suočiti sa Srbijom, sa precima i potomcima, sa onima koji danas žive i koji žele da u Srbiji žive bolje", kazao je Nikolić.
 
Dodik: Podržaćemo svaku odluku Srbije, RS protiv ultimatuma
 
 
 
 
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je danas da će rukovodstvo Srpske podržati odluku Srbije i Vlade Srbije u vezi sa Kosovom ma kakva ona bila i poručio da će nastaviti sa politikom nepriznavanja nezavisnosti pokrajine.
 
Dodik je na konferenciji za novinare, posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikoliće u Beogradu, Rekao da "je rukovodstvo RS za odbijanje ultimatuma, da se treba vratiti sebi i spečiti egzodus srpskog naroda. 
 
"Kada se kaže ne ultimatumu ništa se ne događa, a kada se na ultimatum kaže da, onda uslede novi ultimatumi. Sve je učinjeno mimo Rezolucije 1244, a cilj je ne samo da ona bude ukinuta, već da je na neki način ukinu sama Srbija i srpski narod", rekao je Dodik.
 
On je poručio da "ogroman autoritet EU stoji iza ulitimatuma Srbiji i da se postavlja pitanje gde je kraj te liste podsetivši da je srpski narod mnogo puta osetio aroganciju međunarodne zajednice, mnogo puta je kažnjavan, a da mu se sada nudi još i poniženje.
 
Ključno je, perma njegovim rečima, da se sada donese odluka i staviti se na procenu i onih koji su za, kao i onih koji su protiv.
 
Dodik je zaključio da je uveren da će Srbija doneti jedinstvenu odluku, da će pokazati jedinstvo istakavši da rukovodstvo RS nije za to da se pokreću nove dileme kada je reč o Kosovu, već da njih treba odbaciti, a ojačati ono što se zove državnim jedinstvom Srbije.
 
On je kritikovao EU zato što je dijalog Beograda i Prištine dovela u kontekst dobijanja datuma za početak pregovora za članstvo Srbije u EU navodeći da je mnogo vremena prošlo za fer odluke na samom Kosovu i ponovio da ambijent za odluku u kontektu dobijanja datuma nije fer.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).