Tan2013-4-7_175324361_0.jpg

Вести

07.04.2013. - 00:00

Србија је у сигурним рукама.

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће одлука државног врха о споразуму с Приштином бити позната сутра, да ће бити јединствена и иза ње ће стајати и он као председник, као и да ће садржати жељу да се дијалог настави.

 

Према његовим речима грађани треба да буду уверени да је Србија у сигурним рукама, које неће да попусте.

 
"Ставове државног врха, који ће бити јединствен, саопштићемо сутра, што неће бити једноставно, јер то у Бриселу није била понуда, то је био ултиматум. Да може да се поправи може, да мора да се поправи, мора, јер под фирмом укидања паралелних институција неко намерава да укине Србе као да су паралелни народ", казао је Николић на конференцији за новинаре након сусрета с руководством Републике Српске.
 
Он је подсетио да је Србија дужна да спроведе скупштинску Резолуцију или да оно што прихвати у дијалогу спроведе кроз институције Србије.
 
Србија је била убеђена да преговара о датуму у којем ће почети да отвара врата Европске уније, навео је Николић и додао да је један од услова у томе било успостављање што бољих односа Београда и Приштине.
"Знате чега смо се све одрекли, али смо инсистирали на неким надлежностима које српска заједница мора да има. Наишли смо на зид и то је личило на преговоре о независности Косова и Метохије, а нико у Србији није за то задужен и неће о томе да преговара, али хоће о томе како ће српска заједница тамо да живи", казао је Николић и додао да ће Србија инсистирати да се преговори "преместе под окриље организације чији смо члан". 
 
Николић је одговарајући на питање Тањуга о могућем наставку дијалога након 9. априла казао ће одлука Београда свакако садржати жељу да се дијалог нестави, да се нећемо исључити нити ћемо дозволити да нас било ко уискључи из дијалога. 
 
Свака другачија одлука ЕУ показала би, додао је Николлић,да је једина жеља била да Србија притиснута датумом, иако је испунила све остале услове, "испуни све што су замислили за привремене иниституције, односно државу Косово". 
 
Он је на конференцији за новинаре поновио да ће одлука која буде донета сутра сигурно бити донета јединствено, да ће је одговорни појединци спровести без обзира да ли се у потпуности слажу с њом и у том смислу поручио је представницима власти да се уздрже од изношења сопственог мишљења о споразуму с Приштином до коначне одлуке државног врха. 
"Било је лако донети одлуку да се ништа не потпише, а треба се суочити са Србијом, са прецима и потомцима, са онима који данас живе и који желе да у Србији живе боље", казао је Николић.
 
Додик: Подржаћемо сваку одлуку Србије, РС против ултиматума
 
 
 
 
Председник РС Милорад Додик изјавио је данас да ће руководство Српске подржати одлуку Србије и Владе Србије у вези са Косовом ма каква она била и поручио да ће наставити са политиком непризнавања независности покрајине.
 
Додик је на конференцији за новинаре, после састанка са председником Србије Томиславом Николиће у Београду, Рекао да "је руководство РС за одбијање ултиматума, да се треба вратити себи и спечити егзодус српског народа. 
 
"Када се каже не ултиматуму ништа се не догађа, а када се на ултиматум каже да, онда уследе нови ултиматуми. Све је учињено мимо Резолуције 1244, а циљ је не само да она буде укинута, већ да је на неки начин укину сама Србија и српски народ", рекао је Додик.
 
Он је поручио да "огроман ауторитет ЕУ стоји иза улитиматума Србији и да се поставља питање где је крај те листе подсетивши да је српски народ много пута осетио ароганцију међународне заједнице, много пута је кажњаван, а да му се сада нуди још и понижење.
 
Кључно је, перма његовим речима, да се сада донесе одлука и ставити се на процену и оних који су за, као и оних који су против.
 
Додик је закључио да је уверен да ће Србија донети јединствену одлуку, да ће показати јединство истакавши да руководство РС није за то да се покрећу нове дилеме када је реч о Косову, већ да њих треба одбацити, а ојачати оно што се зове државним јединством Србије.
 
Он је критиковао ЕУ зато што је дијалог Београда и Приштине довела у контекст добијања датума за почетак преговора за чланство Србије у ЕУ наводећи да је много времена прошло за фер одлуке на самом Косову и поновио да амбијент за одлуку у контекту добијања датума није фер.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).