Tan2013-3-18_124855799_5.jpg

Vesti

18.03.2013. - 16:04

Srbija je zaslužila datum.

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić preneo je danas evropskom komesaru za proširenje Štefanu fileu stav Beograda da je Srbija zaslužila da dobije datum početka pregovora sa EU, a file je poručio da dobijanje datuma zavisi od reformi i napretka u odnosima Beograda i Prištine.

"Izneo sam stav da je Srbija učinila mnogo i da je otvorena da učini još više i da opravdano smatra da treba da otpočne prgovore sa EU, kao država koja želi da bude član i iz toga izvuče i obaveze i privilegije", rekao je predsednik Nikolić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa fileom.

 

Prema njegovim rečima, Srbija je otvorena za kontinuiran dijalog sa EU, i čini sve kako bi Evropska komisija mogla nacionalnim parlamentima država članica da uputi pozitivne preporuke.

 

Nikolić je naglasio da filea dočekuje kao prijatelja i političara koji je mnogo pomagao Srbiji u dosadašnjem toku evrointegracija, i da ga je, osim sa tokom reformskih procesa, informisao i o toku dijaloga sa Prištinom.

"Komesar file danas ima potpuniju sliku o svemu ovome. Obići će i Prištinu pa neka mu tamo i predstavnici institucija iz Prištine kažu šta oni misle o dijalogu, koji je sa naše strane počeo potpuno iskreno i sa željom da se ovaj prostor uredi i osigura mir, bezbednost i prosperitet", kazao je Nikolić.

 

On je objasnio da ne postoji razlika u porukama koje on i premijer Ivica Dačić upućuju povodom dijaloga sa Prištinom, i da će, ukoliko taj dijalog "zapne", obojica to saopštiti građanima.

"Nema nikakvih razlika u izjavama premijera i predsednika države, izuzev u tome da sam iskazivao optimizam da može pozitivno da se odgovori na rezoluciju naše skupštine, a premijer, pošto ima više kontakata sa Prištinom, da to neće ići lako", rekao je Nikolić.

 

Predsednik je objasnio da Srbija u dijalogu ne može da učini ni više ni manje od onoga što je sadržano u rezoluciji Skupštine Srbije i da, kako bi do dogovora došlo, druga strana treba da popusti.

"U slučaju negativnog odgovora (na Rezoluciju parlamenta), računajte da ćemo premijer i ja saopštiti da su pregovori zapeli, i to ne zato što Srbija nije popustila, jer Srbija jeste popustila", objasnio je Nikolić.

 

On je istakao da je, za razliku od svojih prethodnika, koji su se krili iza Ustava ili nižih državnih činovnika, platformom koju je načinio uložio svoju političku karjeru u rešavenje kosovskog problema.

"Iznenađenja iz državnog vrha neće biti i slabe karike u tom timu nema", poručio je Nikolić.

 

file je rekao da dobijanje datuma za početak pregovora Srbije sa EU zavisi od reformi i napretka u odnosima sa Prištinom.

"Znam da vas sve zanima hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. Odgovor na pitanje zavisi od napora da se ispunjavaju reforme i toga hoće li biti postignut vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom", rekao je file posle sastanka sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

 

Evropski komesar je pohvalio napredak postignut u dijalogu Beograda i Prištine ali nije eksplicitno odgovorio na pitanje hoće li Srbija dobiti datum za početak pregovora u junu. file je posebno pohvalio "proboj" koji je načinjen susretom predsednika Nikolića i kosovske predsednice Atifete Jahjage.

 

On je rekao da će u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, koji će biti objavljen 16. aprila biti navedeno sve što je učinjeno u ispunjavanju reformi, ali i poručio da se u nekim oblastima poput pravosuđa, donošenja antikorupcijeske strategije, slobode medija i inkluzije "ranjivih" grupa rad na reformama mora intenzivirati. file je pozdravio novu dinamiku u dijalogu Beograda I Prištine i "proboj" koji je napravljen susretom Nikolića i Jahjage i dodao da se nada da će biti postignuti značajni rezultati.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).