Tan2013-3-18_124855799_5.jpg

Вести

18.03.2013. - 16:04

Србија је заслужила датум.

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић пренео jе данас европском комесару за проширење Штефану филеу став Београда да jе Србиjа заслужила да добиjе датум почетка преговора са EУ, а филе jе поручио да добиjање датума зависи од реформи и напретка у односима Београда и Приштине.

"Изнео сам став да jе Србиjа учинила много и да jе отворена да учини jош више и да оправдано сматра да треба да отпочне прговоре са EУ, као држава коjа жели да буде члан и из тога извуче и обавезе и привилегиjе", рекао jе председник Николић на заjедничкоj конференциjи за новинаре са филеом.

 

Према његовим речима, Србиjа jе отворена за континуиран диjалог са EУ, и чини све како би Eвропска комисиjа могла националним парламентима држава чланица да упути позитивне препоруке.

 

Николић jе нагласио да филеа дочекуjе као приjатеља и политичара коjи jе много помагао Србиjи у досадашњем току евроинтеграциjа, и да га jе, осим са током реформских процеса, информисао и о току диjалога са Приштином.

"Kомесар филе данас има потпуниjу слику о свему овоме. Oбићи ће и Приштину па нека му тамо и представници институциjа из Приштине кажу шта они мисле о диjалогу, коjи jе са наше стране почео потпуно искрено и са жељом да се оваj простор уреди и осигура мир, безбедност и просперитет", казао jе Николић.

 

Oн jе обjаснио да не постоjи разлика у порукама коjе он и премиjер Ивица Дачић упућуjу поводом диjалога са Приштином, и да ће, уколико таj диjалог "запне", обоjица то саопштити грађанима.

"Нема никаквих разлика у изjавама премиjера и председника државе, изузев у томе да сам исказивао оптимизам да може позитивно да се одговори на резолуциjу наше скупштине, а премиjер, пошто има више контаката са Приштином, да то неће ићи лако", рекао jе Николић.

 

Председник jе обjаснио да Србиjа у диjалогу не може да учини ни више ни мање од онога што jе садржано у резолуциjи Скупштине Србиjе и да, како би до договора дошло, друга страна треба да попусти.

"У случаjу негативног одговора (на Резолуциjу парламента), рачунаjте да ћемо премиjер и jа саопштити да су преговори запели, и то не зато што Србиjа ниjе попустила, jер Србиjа jесте попустила", обjаснио jе Николић.

 

Oн jе истакао да jе, за разлику од своjих претходника, коjи су се крили иза Устава или нижих државних чиновника, платформом коjу jе начинио уложио своjу политичку карjеру у решавење косовског проблема.

"Изненађења из државног врха неће бити и слабе карике у том тиму нема", поручио jе Николић.

 

филе jе рекао да добиjање датума за почетак преговора Србиjе са EУ зависи од реформи и напретка у односима са Приштином.

"Знам да вас све занима хоће ли Србиjа добити датум за почетак преговора у jуну. Oдговор на питање зависи од напора да се испуњаваjу реформе и тога хоће ли бити постигнут видљив и одржив напредак у односима са Kосовом", рекао jе филе после састанка са председником Србиjе Tомиславом Николићем.

 

Eвропски комесар jе похвалио напредак постигнут у диjалогу Београда и Приштине али ниjе експлицитно одговорио на питање хоће ли Србиjа добити датум за почетак преговора у jуну. филе jе посебно похвалио "пробоj" коjи jе начињен сусретом председника Николића и косовске председнице Aтифете Jахjаге.

 

Oн jе рекао да ће у извештаjу Eвропске комисиjе о напретку Србиjе, коjи ће бити обjављен 16. априла бити наведено све што jе учињено у испуњавању реформи, али и поручио да се у неким областима попут правосуђа, доношења антикорупциjеске стратегиjе, слободе медиjа и инклузиjе "рањивих" група рад на реформама мора интензивирати. филе jе поздравио нову динамику у диjалогу Београда И Приштине и "пробоj" коjи jе направљен сусретом Николића и Jахjаге и додао да се нада да ће бити постигнути значаjни резултати.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).