Tan2014-3-25_13107374_1.jpg

Vesti

25.03.2014. - 16:54

Srbija ne treba da se meša u svađe velikih zemalja

PANČEVO - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas da nije bilo pritisaka na Srbiju da promeni svoj stav prema Rusiji zbog situacije na Krimu, te da od eventualnog pritiska ne bi ni bilo koristi.

 
"Ne bi ni bilo previše korisno da se na tu temu razgovara. Srbija ima svoj put, a to znači da ne želi da izabere bilo koju stranu tako što bi ugrozila svoje odnose sa drugom", naglasio je predsednik Srbije, odgovarajući na pitanja novinara nakon otvaranja radova na izgradnji drugog koloseka na pruzi Beograd-Pančevo, koji se finansira ruskim kreditom.
 
Naglasivši da Srbija ne deli svet samo na dve sile ili samo na dva bloka, 
Nikolić je rekao da "pretpostavlja da na tu temu nije bilo razgovora", kao i da niko sa njim nije razgovarao o tome.
"Svet je velik i raznolik i Srbija svuda ima prijatelje, ali ne treba da se meša u svađe velikih zemalja, već da se fokusira na sopstveni razvoj", ocenio je Nikolić.
 
Na pitanje da li se očekuje zvaničan stav Srbije po pitanju Krima, Nikolić je rekao da vlada vodi unutrašnju i spoljnu politiku i da on kao predsednik može samo da ima mišljenje o tome.
 
Naglasivši da Srbija treba da ima legalno formiranu vladu da bi o tome mogla da ima zvaničan stav, on je dodao kako misli da, ukoliko Generalna skupština UN o situaciji na Krimu bude raspravljala naredne sedmice, predstavnik Srbije neće moći da iznese naš stav, jer je za to neophodno da bude konstituisan parlament i formirana nova vlada.
 
Nova vlada do maja
 
Nikolić je izjavio da očekuje da Srbija dobije novu vladu do maja, jer je očekuju važni poslovi, a da će se proces formiranja odvijati "kako dolikuje domaćinskoj kući". 
 
Kako je izjavio, on će pre nego što ponudi mandat novom premijeru, sačekati formiranje novog saziva parlamenta kako bi mogao da obavi razgovore sa predstavnicima poslaničkih grupa.
 
Proces formiranja vlade "onako kako dolikuje domaćinskoj kući", Nikolić je pojasnio potrebom da se najpre konstituiše skupština, da ona zatim izabere vladu, a da vlada nakon toga kreira politiku koju će skupština odobravati.
"Verujem da bi oni koji od nas očekuju konkretne odgovore mogli da ih dobiju do maja", rekao je Nikolić i objasnio da se to odnosi i na stav Srbije o situaciji na Krimu.
 
Vučić u Briselu kao glavni kandidat za premijera
 
Nikolić je rekao je da pretpostavlja da će sledeće nedelje u Brisel, na narednu rundu dijaloga s Prištinom, ići i Ivica Dačić, ali veruje da će tamo biti Aleksandar Vučić kao "glavni kandidat za premijera".
 
Na pitanje da li će to biti poslednji susret Dačić i Tačija, Nikolić je rekao da ne zna.
"Zašto, možda će da se sreću, ne znam, nemojte da me pitaate kako ko živi", odgovorio je Nikolić.
 
A povodom nedavnih hapšenja Srba na Kosovu i Metohiji, predsednik Srbije je poručio da se normalizacija odnosa Beograda i Prištine ne može odvijati tako što će se Srbija uklapati u pravila koja se propisuju u Prištini, već da je neophodno da se i jedni i drugi prilagođavaju nekakvim pravilima.
 
"Ako Priština misli da sa Srbijom sarađuje na način da nađemo najbolje rešenje, onda mora da odustane od besmislenih poteza kakvo je prikazivanje sile hapšenjem ljudi po optužnicama koje su ili izmišljene ili ne bi mogle da postoje ni u jednoj pravnoj državi. Vreme je da Priština shvati da Srbija ne mora ništa da uradi u vezi sa Kosovom što bi Priština želela, Srbija će da radi u skladu sa interesima svojih građana i svojom politikom", rekao je Nikolić u Pančevu.
 
foto R. Prelić, Tanjug
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).