Tan2014-3-25_13107374_1.jpg

Вести

25.03.2014. - 16:54

Србиjа не треба да се меша у свађе великих земаља

ПAНЧEВO - Председник Србиjе Tомислав Николић изjавио jе данас да ниjе било притисака на Србиjу да промени своj став према Русиjи због ситуациjе на Kриму, те да од евентуалног притиска не би ни било користи.

 
"Не би ни било превише корисно да се на ту тему разговара. Србиjа има своj пут, а то значи да не жели да изабере било коjу страну тако што би угрозила своjе односе са другом", нагласио jе председник Србиjе, одговараjући на питања новинара након отварања радова на изградњи другог колосека на прузи Београд-Панчево, коjи се финансира руским кредитом.
 
Нагласивши да Србиjа не дели свет само на две силе или само на два блока, 
Николић jе рекао да "претпоставља да на ту тему ниjе било разговора", као и да нико са њим ниjе разговарао о томе.
"Свет jе велик и разнолик и Србиjа свуда има приjатеље, али не треба да се меша у свађе великих земаља, већ да се фокусира на сопствени развоj", оценио jе Николић.
 
На питање да ли се очекуjе званичан став Србиjе по питању Kрима, Николић jе рекао да влада води унутрашњу и спољну политику и да он као председник може само да има мишљење о томе.
 
Нагласивши да Србиjа треба да има легално формирану владу да би о томе могла да има званичан став, он jе додао како мисли да, уколико Генерална скупштина УН о ситуациjи на Kриму буде расправљала наредне седмице, представник Србиjе неће моћи да изнесе наш став, jер jе за то неопходно да буде конституисан парламент и формирана нова влада.
 
Нова влада до маjа
 
Николић jе изjавио да очекуjе да Србиjа добиjе нову владу до маjа, jер jе очекуjу важни послови, а да ће се процес формирања одвиjати "како доликуjе домаћинскоj кући". 
 
Kако jе изjавио, он ће пре него што понуди мандат новом премиjеру, сачекати формирање новог сазива парламента како би могао да обави разговоре са представницима посланичких група.
 
Процес формирања владе "онако како доликуjе домаћинскоj кући", Николић jе поjаснио потребом да се наjпре конституише скупштина, да она затим изабере владу, а да влада након тога креира политику коjу ће скупштина одобравати.
"Веруjем да би они коjи од нас очекуjу конкретне одговоре могли да их добиjу до маjа", рекао jе Николић и обjаснио да се то односи и на став Србиjе о ситуациjи на Kриму.
 
Вучић у Бриселу као главни кандидат за премиjера
 
Николић jе рекао jе да претпоставља да ће следеће недеље у Брисел, на наредну рунду диjалога с Приштином, ићи и Ивица Дачић, али веруjе да ће тамо бити Aлександар Вучић као "главни кандидат за премиjера".
 
На питање да ли ће то бити последњи сусрет Дачић и Tачиjа, Николић jе рекао да не зна.
"Зашто, можда ће да се срећу, не знам, немоjте да ме питаате како ко живи", одговорио jе Николић.
 
A поводом недавних хапшења Срба на Kосову и Mетохиjи, председник Србиjе jе поручио да се нормализациjа односа Београда и Приштине не може одвиjати тако што ће се Србиjа уклапати у правила коjа се прописуjу у Приштини, већ да jе неопходно да се и jедни и други прилагођаваjу некаквим правилима.
 
"Aко Приштина мисли да са Србиjом сарађуjе на начин да нађемо наjбоље решење, онда мора да одустане од бесмислених потеза какво jе приказивање силе хапшењем људи по оптужницама коjе су или измишљене или не би могле да постоjе ни у jедноj правноj држави. Време jе да Приштина схвати да Србиjа не мора ништа да уради у вези са Kосовом што би Приштина желела, Србиjа ће да ради у складу са интересима своjих грађана и своjом политиком", рекао jе Николић у Панчеву.
 
фото Р. Прелић, Танјуг
 
Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.