Tan2013-4-1_144624242_1(2).jpg

Vesti

02.04.2013. - 09:14

Sudovi i policija za Srbe na KiM

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da će na osmu rundu dijaloga s Prištinom u Briselu ići i prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić, i poručio da su sudovi i policija za Srbe na Kosovu i Metohiji minimum koji Beograd traži, ali i da ono što traži prištinska administracija nije moguće.

 

"Predložio sam da u Briselu bude i Vučić, i biće", naveo je Nikolić i ukazao da to treba da pokaže jedinstvo državnog vrha u nameri da se s Prištinom postigne najoptimalnije rešenje.

 
On je dodao da to nije lako jer treba odrediti koji je to minimum zahteva koji zadovoljava obe strane, a što se Beograda tiče, naši predstavnici neće ići ispod zahteva da građani zajednice srpskih opština odlučuju o sudstvu i policiji, i to bez prisustva vojske.
"Ne zahtevamo idealno, ne odbijamo ništa unapred, ali ono što traži prištinska adminsitracija nikada neće biti moguće. Ono na čemu insistiramo jeste pravosuđe, policija i da nikada vojska ne bude na teritoriji zajednice srpskih opština", rekao je Nikolić.
 
Predsednik je naveo da ne deluju ohrabrujuće izjave rukovodilaca iz Prištine koji govore da "ništa neće da popuste" i dodao da je Beograd u dijalogu sa Prištinom preuzeo odgovornost za kako je rekao "situaciju koja se možda neće svideti svakome, ali mora da bude u interesu Srbije i njenih građana".
"Ako donesem odluku koja nije u interesu naših građana i oni njom ne budu bili zadovoljni, ja više neću biti predsednik Srbije. Ako se ja pitam, Srbija nikada neće priznati Kosovo, ako se ja pitam svi koji žive na Kosovu i Metohiji trebalo bi da žive bolje, mirnije i bezbednije, ako se ja pitam Srbija bi trebalo da bude deo EU", rekao je Nikolić.
 
Nikolić je istakao da , kada je reč o vojsci, Srbija traži da nikad vojska ne bude na teritoriji ZSO i da bi to morala da garantuje EU. On je kazao da vojska Kosova nema šta da traži na teriotriji ZSO i naveo da će najverovatnije do leta biti formirana vojska Kosova i da je uslov Srbije da ona ne bude na teoritoriji ZSO.
"Mi želimo čvrst dogovor, kako niko kasnije ne bi mogao da kaže da to ne važi. ", rekao je predsednik Srbije.
 
Svi građani Kosova i Metohije mogu da imaju poverenja u ono što država Srbija trenutno radi, dodao je Nikolić i naveo da oni koji žele nezavisnost imaće na velikom delu teritorije Kosova osećaj da potpuno bez uticaja Srbije razvijaju svoj bolji žviot, a oni koji ne priznaju nezavisnost, imaće svoja prava, zaštitu, pomoć i podršku Srbije i neće niko moći to da ugrozi na bilo koji način.
 
Nikolić je izašao sa sastanka državnog vrha, koji je u međuvremenu završen, a na kojem je trebalo da bude određen sastav delegacije i strategija za sutrašnju rundu dijaloga.
"Nije lako odrediti minimum zahteva, uvek jedan deo građana neće biti zadovoljan", naveo je Nikolić. "Ako nam je narod dao poverenje, mi smo spremni da preuzmemo odgovornost", zaključio je Nikolić.
 
Predsednik Srbije rekao je novinarima da Srbija ne želi da šalje ultimativne zahteve koji bi značili ispunjavanje Ustava i zakona Srbije, ali i da ne prihvata ultimatume, jer, kako je naveo, "odgovorni ljudi, naši prijatelji čekaju sa strane da vide ishod".
"Ne odbijamo unapred ništa, ne tražimo da prihvate sve ono što bi bilo idealno za Srbiju, ne može niko da nas naljuti da mi napustimo razgovore, jer je Srbija uvek bila razumna", kazao je Nikolić.
 
On je dodao da će više informacija o novoj rundi dijaloga biti poznato sutra tokom dana, da će one dolaziti iz Brisela tokom samog sastanaka koji kako je rekao može "trajati kratko ili pak dugo". Ali, istakao je "sutra ništa neće biti konačno".
"Sutrašnji dijalog u Briselu nije konačan, još treba da se vode s Prištinom razgovori jer Srbija ne prihvata da joj neko sutra pokaže papir na kome piše konačno - ili ste ovde, ili niste", rekao je Nikolić i zaključio da je konačna odluka - o tome da li je na pitanju Kosova uložen maksimun - na građanima Srbije i da o tome uvek mogu da se izjasne.
 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).