Tan2013-4-1_144624242_1(2).jpg

Вести

02.04.2013. - 09:14

Судови и полиција за Србе на КиМ

БЕОГРАД - Председник Србије Томислав Николић изјавио је да ће на осму рунду дијалога с Приштином у Бриселу ићи и први потпредседник владе Александар Вучић, и поручио да су судови и полиција за Србе на Косову и Метохији минимум који Београд тражи, али и да оно што тражи приштинска администрација није могуће.

 

"Предложио сам да у Бриселу буде и Вучић, и биће", навео је Николић и указао да то треба да покаже јединство државног врха у намери да се с Приштином постигне најоптималније решење.

 
Он је додао да то није лако јер треба одредити који је то минимум захтева који задовољава обе стране, а што се Београда тиче, наши представници неће ићи испод захтева да грађани заједнице српских општина одлучују о судству и полицији, и то без присуства војске.
"Не захтевамо идеално, не одбијамо ништа унапред, али оно што тражи приштинска админситрација никада неће бити могуће. Оно на чему инсистирамо јесте правосуђе, полиција и да никада војска не буде на територији заједнице српских општина", рекао је Николић.
 
Председник је навео да не делују охрабрујуће изјаве руководилаца из Приштине који говоре да "ништа неће да попусте" и додао да је Београд у дијалогу са Приштином преузео одговорност за како је рекао "ситуацију која се можда неће свидети свакоме, али мора да буде у интересу Србије и њених грађана".
"Ако донесем одлуку која није у интересу наших грађана и они њом не буду били задовољни, ја више нећу бити председник Србије. Ако се ја питам, Србија никада неће признати Косово, ако се ја питам сви који живе на Косову и Метохији требало би да живе боље, мирније и безбедније, ако се ја питам Србија би требало да буде део ЕУ", рекао је Николић.
 
Николић је истакао да , када је реч о војсци, Србија тражи да никад војска не буде на територији ЗСО и да би то морала да гарантује ЕУ. Он је казао да војска Косова нема шта да тражи на териотрији ЗСО и навео да ће највероватније до лета бити формирана војска Косова и да је услов Србије да она не буде на теориторији ЗСО.
"Ми желимо чврст договор, како нико касније не би могао да каже да то не важи. ", рекао је председник Србије.
 
Сви грађани Косова и Метохије могу да имају поверења у оно што држава Србија тренутно ради, додао је Николић и навео да они који желе независност имаће на великом делу територије Косова осећај да потпуно без утицаја Србије развијају свој бољи жвиот, а они који не признају независност, имаће своја права, заштиту, помоћ и подршку Србије и неће нико моћи то да угрози на било који начин.
 
Николић је изашао са састанка државног врха, који је у међувремену завршен, а на којем је требало да буде одређен састав делегације и стратегија за сутрашњу рунду дијалога.
"Није лако одредити минимум захтева, увек један део грађана неће бити задовољан", навео је Николић. "Ако нам је народ дао поверење, ми смо спремни да преузмемо одговорност", закључио је Николић.
 
Председник Србије рекао је новинарима да Србија не жели да шаље ултимативне захтеве који би значили испуњавање Устава и закона Србије, али и да не прихвата ултиматуме, јер, како је навео, "одговорни људи, наши пријатељи чекају са стране да виде исход".
"Не одбијамо унапред ништа, не тражимо да прихвате све оно што би било идеално за Србију, не може нико да нас наљути да ми напустимо разговоре, јер је Србија увек била разумна", казао је Николић.
 
Он је додао да ће више информација о новој рунди дијалога бити познато сутра током дана, да ће оне долазити из Брисела током самог састанака који како је рекао може "трајати кратко или пак дуго". Али, истакао је "сутра ништа неће бити коначно".
"Сутрашњи дијалог у Бриселу није коначан, још треба да се воде с Приштином разговори јер Србија не прихвата да јој неко сутра покаже папир на коме пише коначно - или сте овде, или нисте", рекао је Николић и закључио да је коначна одлука - о томе да ли је на питању Косова уложен максимун - на грађанима Србије и да о томе увек могу да се изјасне.
 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).