img_5440.jpg

Vesti

15.02.2017. - 14:44

Svečana ceremonija dodele odlikovanja

Povodom Dana državnosti u predsednika Republike se održava sretenjska svečanost na kojoj je predsednik Srbije Tomislav Nikolić uručio odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama.

OBRAĆANjE PREDSEDNIKA REPUBLIKE TOMISLAVA NIKOLIĆA 
NA DODELI ODLIKOVANjA
Sreda, 15.02.2017.
 
Poštovani laureati,
Uvaženi članovi Vlade Republike Srbije,
Vaše ekselencije,
Dame i gospodo,
Dragi građani Srbije,
 
Sve ove godine, napadan da razbacujem odlikovanja, trudim se i ne postižem, da zapostavljenim zaslužnim ljudima i institucijama, u ime građana Srbije, ukažem zahvalnost za sve što čine za svoju zemlju. 
Da vam pokažem koliko vam se divimo zbog načina na koji pokazujete ljubav i poštovanje prema Srbiji, zbog toga što nas učite šta je istinska posvećenost, nesebičnost, uspeh, što se zbog vas u međunarodnoj akademskoj, naučnoj, umetničkoj, sportskoj zajednici, ime Srbije sve češće izgovara sa neskrivenim poštovanjem. 
Znam da danas niko od takozvanih dušebrižnika neće izgovoriti ni jednu jedinu reč protiv bilo koga od vas. A i kako bi, kome od vas su dorasli do ramena? Kritikuju me kako delim  odlikovanja šakom i kapom, a ja sam ponosan što vas je toliko i tužan što ne stižem do svakog koji zavređuje da mu se Srbija oduži.
 Nema uspešne države bez uspešnih pojedinaca, onih odvažnih koji žive Volterov nauk da je uspeh dete smelosti, onih koji ispisuju drugačiju istoriju ne samo svoje profesije, svoje zemlje, već ne retko i istoriju čovečanstva.
Nismo često ni svesni da ste svakog dana među nama, skromni i posvećeni, pa počnemo da vas primećujemo tek kada saznamo da ste u svetu poštovani, zato što ste ih nečemu naučili. Mnogo vas je više nego što bi vaš predsednik mogao da jednom u godini istakne i odlikuje, ali ima Srbija pred sobom još mnogo godina. Odlikujem vas na radost i ponos građana i sa osećanjem nemoći konstatujem da je nemoguće da nam svi budete danas ovde.
Posao predsednika shvatam kao obavezu da se nikada ne umorim od stalnog promovisanja sistema vrednosti svedenog u misao: „Ljubav i rad su temelji naše humanosti“.  Na ljubavi, radu i humanosti, neprolaznim vrednostima, trebalo bi da gradimo nacionalne vrline, kao što nas je učio Sveti Sava, kao što nas učite svi vi koji svojim postignućima u različitim oblastima gradite uspešno i humano društvo. Gradite Srbiju.
Ako sam za dosadašnjih pet godina makar za jedan korak pomerio naš poslovično negativan odnos prema kulturi pohvale, kulturi nagrađivanja i zahvalnosti – ispunio sam veliki deo svojih zadataka.
Ako smo doveli u sumnju Andrićeve reči da je uspeh ono što čoveku vrat lomi – srećan sam.
Ako smo uspeli da ostavimo nauk mladima da se rad i trud isplate, da će biti primećeni i nagrađeni, da vredi posvetiti se i odvažno istraživati, neumorno, doživotno, radoznalo – ostvaren sam.
Ako smo za malo pokrenuli proces promene svesti i odnosa, makar prepoznali, ako ne i usvojili vrednosti ljubavi i humanosti - bićemo srećno i uspešno društvo.
 
Dragi slavodobitnici,
 
Vama čestitam zaslužena priznanja, a građanima Srbije Sretenje – Dan državnosti.  
 
Živela Srbija! 

 

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).