img_5440.jpg

Вести

15.02.2017. - 14:44

Свечана церемонија доделе одликовања

Поводом Дана државности у председника Републике се одржава сретењска свечаност на којој је председник Србије Томислав Николић уручио одликовања заслужним појединцима и институцијама.

ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ TОМИСЛАВА НИКОЛИЋА 
НА ДОДЕЛИ ОДЛИКОВАЊА
Среда, 15.02.2017.
 
Поштовани лауреати,
Уважени чланови Владе Републике Србије,
Ваше екселенције,
Даме и господо,
Драги грађани Србије,
 
Све ове године, нападан да разбацујем одликовања, трудим се и не постижем, да запостављеним заслужним људима и институцијама, у име грађана Србије, укажем захвалност за све што чине за своју земљу. 
Да вам покажем колико вам се дивимо због начина на који показујете љубав и поштовање према Србији, због тога што нас учите шта је истинска посвећеност, несебичност, успех, што се због вас у међународној академској, научној, уметничкој, спортској заједници, име Србије све чешће изговара са нескривеним поштовањем. 
Знам да данас нико од такозваних душебрижника неће изговорити ни једну једину реч против било кога од вас. А и како би, коме од вас су дорасли до рамена? Критикују ме како делим  одликовања шаком и капом, а ја сам поносан што вас је толико и тужан што не стижем до сваког који завређује да му се Србија одужи.
 Нема успешне државе без успешних појединаца, оних одважних који живе Волтеров наук да је успех дете смелости, оних који исписују другачију историју не само своје професије, своје земље, већ не ретко и историју човечанства.
Нисмо често ни свесни да сте сваког дана међу нама, скромни и посвећени, па почнемо да вас примећујемо тек када сазнамо да сте у свету поштовани, зато што сте их нечему научили. Много вас је више него што би ваш председник могао да једном у години истакне и одликује, али има Србија пред собом још много година. Одликујем вас на радост и понос грађана и са осећањем немоћи констатујем да је немогуће да нам сви будете данас овде.
Посао председника схватам као обавезу да се никада не уморим од сталног промовисања система вредности сведеног у мисао: „Љубав и рад су темељи наше хуманости“.  На љубави, раду и хуманости, непролазним вредностима, требало би да градимо националне врлине, као што нас је учио Свети Сава, као што нас учите сви ви који својим постигнућима у различитим областима градите успешно и хумано друштво. Градите Србију.
Ако сам за досадашњих пет година макар за један корак померио наш пословично негативан однос према култури похвале, култури награђивања и захвалности – испунио сам велики део својих задатака.
Ако смо довели у сумњу Андрићеве речи да је успех оно што човеку врат ломи – срећан сам.
Ако смо успели да оставимо наук младима да се рад и труд исплате, да ће бити примећени и награђени, да вреди посветити се и одважно истраживати, неуморно, доживотно, радознало – остварен сам.
Ако смо за мало покренули процес промене свести и односа, макар препознали, ако не и усвојили вредности љубави и хуманости - бићемо срећно и успешно друштво.
 
Драги славодобитници,
 
Вама честитам заслужена признања, а грађанима Србије Сретење – Дан државности.  
 
Живела Србија! 

 

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).