Svečano otvaranje fabrika japanske korporacije "Nidec"

Vesti

18.05.2023. - 16:26

Svečano otvaranje fabrika japanske korporacije "Nidec"

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je svečanom otvaranju fabrika japanske korporacije Nidec (Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. i Nidec Elesys Europe d.o.o.) i tom prilikom izjavio da je dolazak ove korporacije u Srbiju pozitivan signal koji će sigurno privući i druge strane investicije.

Svečano otvaranje fabrika japanske korporacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Za nas je Japan jako važan trgovinski partner. Nekada je trgovinska razmena isnosila 4.9 miliona evra, a danas je oko 320 miliona evra. To su i dalje mali brojevi, ali ovo nama povećava kapacitete za dalje privlačenje investicija", rekao je predsednik Vučić tokom obilaska novootvorene fabrike u Novom Sadu, gde se u razgovoru sa radnicima fabrike upoznao sa procesom proizvodnje i motorima koji će se proizvoditi. On je dodao da fabrika neće zapošljavati ogroman broj radnika, ali da se u njoj primenjuje vrhunska tehnologija i da je dovođenje japanskih investitora od najvećeg značaja za Srbiju. 
 
Svečano otvaranje fabrika japanske korporacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
"Važno je ne samo to što zapošljavamo ljude i što smo doveli najsavremeniju tehnologiju, ne samo to što će ovo da uveća naš BDP i ekonomsku snagu, nego i činjenica da kad dovedete ovakve kompanije, to je zamajac za budućnost. Nadamo se da ćemo uspeti da napravimo i takav kontakt da dovodimo nove japanske investitore u našu zemlju. Usuđujem se da kažem, za nas je velika čast što imamo japanskog partnera u razvijanju i jačanju naše ekonomije", ocenio je predsednik Vučić. On je naveo da su širom zemlje nikle fabrike koje su podigle životni standard i ekonomiju Srbije, te da su tehnički fakulteti i Naučno-tehnološki park promenili Novi Sad, jer su obrazovni sistem i dualno obrazovanje od izuzetnog značaja. 
 
Svečano otvaranje fabrika japanske korporacije

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
 
Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. planira masovnu proizvodnju motora za automobiledok Nidec Elesys Europe d.o.o. priprema masovnu proizvodnju invertora i elektronskih kontrolnih jedinica za automobile.
 
Korporacija Nidec posluje u više od 40 zemalja, sa oko 340 kompanija u grupi i zapošljava više od 120.000 ljudi širom sveta. Ulaganje u Srbiju je deo dugoročne strategije kompanije, a pokretanje fabrike u Novom Sadu je prvi korak ka formiranju evropskog industrijskog parka Nidec
 
Novi Sad, 
18. maj 2023. godine 
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).