Свечано отварање фабрикa јапанске корпорације "Nidec"

Вести

18.05.2023. - 16:26

Свечано отварање фабрикa јапанске корпорације "Nidec"

Председник Републике Србије Александар Вучић присуствовао је свечаном отварању фабрикa јапанске корпорације Nidec (Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. и Nidec Elesys Europe d.o.o.) и том приликом изјавио да је долазак ове корпорације у Србију позитиван сигнал који ће сигурно привући и друге стране инвестиције.

Свечано отварање фабрикa јапанске корпорације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
"За нас је Јапан јако важан трговински партнер. Некада је трговинска размена исносила 4.9 милиона евра, а данас је око 320 милиона евра. То су и даље мали бројеви, али ово нама повећава капацитете за даље привлачење инвестиција", рекао је председник Вучић током обиласка новоотворене фабрике у Новом Саду, где се у разговору са радницима фабрике упознао са процесом производње и моторима који ће се производити. Он је додао да фабрика неће запошљавати огроман број радника, али да се у њој примењује врхунска технологија и да је довођење јапанских инвеститора од највећег значаја за Србију. 
 
Свечано отварање фабрикa јапанске корпорације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
 
"Важно је не само то што запошљавамо људе и што смо довели најсавременију технологију, не само то што ће ово да увећа наш БДП и економску снагу, него и чињеница да кад доведете овакве компаније, то је замајац за будућност. Надамо се да ћемо успети да направимо и такав контакт да доводимо нове јапанске инвеститоре у нашу земљу. Усуђујем се да кажем, за нас је велика част што имамо јапанског партнера у развијању и јачању наше економије", оценио је председник Вучић. Он је навео да су широм земље никле фабрике које су подигле животни стандард и економију Србије, те да су технички факултети и Научно-технолошки парк променили Нови Сад, јер су образовни систем и дуално образовање од изузетног значаја. 
 
Свечано отварање фабрикa јапанске корпорације

Фото: Председништво Србије / Димитрије Голл

 
 
Nidec Electric Motor Serbia d.o.o. планира масовну производњу мотора за аутомобиледок Nidec Elesys Europe d.o.o. припрема масовну производњу инвертора и електронских контролних јединица за аутомобиле.
 
Kорпорација Nidec послује у више од 40 земаља, са око 340 компанија у групи и запошљава више од 120.000 људи широм света. Улагање у Србију је део дугорочне стратегије компаније, а покретање фабрике у Новом Саду је први корак ка формирању европског индустријског парка Nidec
 
Нови Сад, 
18. мај 2023. године 
Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).