toma1_620x0.jpg

Vesti

03.09.2016. - 12:08

Trpimo izuzetno velike pritiske

Predsednik Tomislav Nikolić, za "Novosti", o referendumu u Republici Srpskoj: Balansiramo da bismo obezbedili mir, stabilnost i ekonomski boljitak.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas za "Novosti" da zvaničnici RS nisu ništa pitali zvanični Beograd kad su donosili odluku o referendumu, ali da on ostaje potpuno privržen Republici Srpskoj.

Predsednik Nikolić objašnjava poziciju Srbije koja nije ni podržala referendum o Danu RS, ali nije želela ni da se meša u odluke Banjaluke:
"Vreme je izuzetno turbulentno u čitavom svetu, a naročito u našem regionu. Srbija se trudi da vešto balansira, obezbedi mir i stabilnost, poboljša ukupan imidž, stvori uslove za otvaranje novih radnih mesta i ekonomski boljitak. Pritisci su izuzetno veliki, a pojedini političari u regionu pokušavaju da plasiraju nacionalizam u različitim formama radi sticanja političkih poena."

Predsednik objašnjava da je narod sa ovih prostora još ranjiv i prijemčiv na takve političke mamce:
"Činjenica je da veliki broj građana odlazi iz svojih matičnih zemalja, a prirodni priraštaj nas vodi ka tome da svih naroda ima drastično manje i da će ih i biti sve manje. Zato je perspektiva svih nas mir i saradnja."

Predsednik Nikolić kaže da samo ekonomski rast i neometana razmena dobara i usluga, razumevanje i poverenje, vode ka pozitivnom ishodu za sve:
"Podele, svađe, pretnje, uvrede, nisu nešto što je imanentno srpskom narodu. To naravno ne znači da se bilo ko plaši. Naprotiv. Ali, kao narod istančane, pojedinačne inteligencije i hrabrosti, nikada u čitavoj istoriji nismo srljali, pa nećemo ni sada."

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).