toma1_620x0.jpg

Вести

03.09.2016. - 12:08

Трпимо изузетно велике притиске

Председник Томислав Николић, за "Новости", о референдуму у Републици Српској: Балансирамо да бисмо обезбедили мир, стабилност и економски бољитак.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас за "Новости" да званичници РС нису ништа питали званични Београд кад су доносили одлуку о референдуму, али да он остаје потпуно привржен Републици Српској.

Председник Николић објашњава позицију Србије која није ни подржала референдум о Дану РС, али није желела ни да се меша у одлуке Бањалуке:
"Време је изузетно турбулентно у читавом свету, а нарочито у нашем региону. Србија се труди да вешто балансира, обезбеди мир и стабилност, побољша укупан имиџ, створи услове за отварање нових радних места и економски бољитак. Притисци су изузетно велики, а поједини политичари у региону покушавају да пласирају национализам у различитим формама ради стицања политичких поена."

Председник објашњава да је народ са ових простора још рањив и пријемчив на такве политичке мамце:
"Чињеница је да велики број грађана одлази из својих матичних земаља, а природни прираштај нас води ка томе да свих народа има драстично мање и да ће их и бити све мање. Зато је перспектива свих нас мир и сарадња."

Председник Николић каже да само економски раст и неометана размена добара и услуга, разумевање и поверење, воде ка позитивном исходу за све:
"Поделе, свађе, претње, увреде, нису нешто што је иманентно српском народу. То наравно не значи да се било ко плаши. Напротив. Али, као народ истанчане, појединачне интелигенције и храбрости, никада у читавој историји нисмо срљали, па нећемо ни сада."

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).