9_12_2012(1).jpg

Vesti

09.12.2012. - 00:00

"U Srbiji svako može da ispoveda svoju religiju"

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić večeras je, povodom jevrejskog praznika Hanuke, upalio sveću u beogradskoj sinagogi Sukat šalom, i poručio da je Srbija zemlja u kojoj svako može da veruje u svoja čuda, da ispoveda svoju religiju i da u svom hramu slavi svog boga.

"Ako bilo ko od našeg naroda pati, patiće cela Srbija", poručio je Nikolić, obraćajući se Jevrejima okupljenim u sinagogi, kojima je praznik čestitao na hebrejskom.

Osvrćući se na događaj iz jevrejske istorije na koji se Jevreji sećaju proslavljajući Hanuku, Nikolić je rekao da nisu religije stvarale čuda, već su čuda stvarala religije, i da je, u vreme kada su gospodari, sveštenici i narod gubili veru i volju, neko morao čudima da ih opomene da se vera, nada i volja nikada ne gube.

"Ja verujem da je ulje u Hramu gorelo osam dana, to ulje gori u vama i danas. Pripadate narodu koji je mnogo propatio kroz istoriju, a ima li naroda da nije patio kroz istoriju. I mi Srbi, kada smo gubili veru nadu i volju, neko je morao čudom da nas opominje da postojimo i da još gori naša nada i sveća", rekao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).