27.2.2015.jpg

Vesti

27.02.2015. - 20:25

Ulaganje u kulturu je ulaganje u budućnost

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas na centralnoj manifestaciji povodom obeležavanja Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige da će kao pokrovitelj NBS u narednom periodu pružati neophodnu podršku njenom radu i razvoju.

Ulaganje u kulturu, posebno u vremenima krize jeste ulaganje u budućnost pojedinaca i društva u celini, rekao je Nikolić.

"Posebnu pažnju moramo da poklonimo brizi o integralnom čuvanju kulturne baštine kroz ulaganja u infrastrukturu koje će obezbediti sveobuhvatnu zaštitu zbirki i fondova", istakao je on.

Nikolić je dodao da ga raduje što je bio u prilici da bude podrška procesu potpune rekonstrukcije trezora odeljenja za arheografiju NBS kao i nabavke prvih kompakt polica kojima se bar donekle ublažava problem manjka prostora za pohranjivanje bibliotečke građe.

To su primeri odgovornog planiranja i realizacije projekata, očuvanja najdragocenijih segmenata naše pokretne kulturne baštine. Ovo iskustvo daje nam za pravo da pozovemo sve državne institucije da još više sistemski podrže realizaciju projekata zastite pokretne i nepokretne kulturne baštine širom srbije, dodao je on.

Predsednik Nikolić je istakao da je uloga NBS nezaobilazna u očuvanju srpskog jezika, ćirličnog pisma, kulturnog nasleđa, jednom rečju nacionalnog bića.

On je istakao da je Narodna biblioteka Srbije prvorazredna identitetska ustanova srpskog naroda, ali i svih građana Srbije i da ona zbog toga jeste i biće predmet posebne brige države i da će kao njen pokrovitelj u narednom periodu pružati neophodnu podršku njenom radu i razvoju.

Predsednik je u svom obraćanju naveo da je napisao govor, ali da su mu, dok je slušao govore dobitnika nagrada i izvođenje Vivaldija, na pamet pale skraćenice dve institucije - Narodne banke Srbije i Narodne biblioteke Srbije.
"Obe su NBS, samo što u onoj može mnogo toga da se devalvira, a u ovoj sve dobija na vrednosti kako vreme prolazi", naveo je predsednik Nikolić.

Predsednik Srbije je istakao da fondovi i zbirke srpske nacionalne biblioteke predstavljaju najveću riznicu pokretne kulturne baštine srpskog, kao i brojnih drugih naroda.
"One jesu naše nasleđe, ali i artefakti koji govore o civilizacijskom doprinosu Srbije čitavom čovečanstvu", istakao je predsednik Nikolić naglasivši da je društvo koje ne poznaje činjenicu da je kulturna baština neobnovljiv resurs koji se mora sačuvati za generacije koje dolaze, u opasnosti da ugrozi svoju budućnost.

On je dodao da je ponosan na brižljivo negovanu međunarodnu saradnju nacionalne biblioteke, ukazavši posebno na to da je NBS 2013. godine uspostavila saradnju i sa Apostolskom bibliotekom.

Prema njegovim rečima, NBS je svoje najznačajnije razdoblje doživela kada je uspostavljena ili intezivirana saradnja sa nacionalnim bibliotekama Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Češće, Grčke, Rusije, Holandije...

Predsednik Nikolić je istakao da su od izuzetne važnosti i brojne aktivnosti NBS kojima javnosti predstavljaju svoje brižljivo čuvano kulturno blago, poput izložbi, publikacija, stručnih skupova i naučnih projekata.
"Biblioteke odavno nisu tek depoi knjiga, već multifunkcionalni kulturni, naučni, prosvetni i informacioni centri. Hrabro zakoračivši početkom ovog veka u svet virtuelnog, NBS u saradnji sa brojnim srpskim bibliotekama kontinuirano unapređuje nacionalni uzajamni katalog bibliotečke građe, kao i najvredniju i najbogatiju digitalnu zbirku knjižnog i neknjižnog materijala u regionu", podvukao je Nikolić.

Kako je naglasio, ako se govori o bogatstvu i resursima jedne države i društva, onda neizostavno ukazujemo na nepokretnu kulturnu baštinu, kao i na riznice kulturne baštine od kojih je najznačajnija upravo NBS.
"Stoga, sa ovog mesta, iz svojevrsnog epicentra srpske kulture, iznova pozivam sve da se sa dužnom pažnjom i odgovornošću brinemo o kulturi našeg naroda", dodao je predsednik Srbije.

Prema njegovim rečima, ono što je danas segment savremenog stvaralaštva, već koliko sutra je deo nacionalne kulturne baštine koja zahteva kontinuiranu brigu.

Predsednik Nikolić je naglasio da nacionalna biblioteka svoje brojne funkcije vrši na profesionalan, odgovoran i savremen način i dodao da će na značajnom poslu koji obavlja, uvek imati njegovu nesebičnu pomoć i podšku.

Predsednik Nikolić, pokrovitelj Narodne biblioteke Srbije, uručio je Nacionalnu nagradu u oblasti bibliotekarstva "Janko Šafarik" bibliotekaru savetniku, penzionisanom vd upravniku NBS Svetlani Jančić.

Jančić je u svom obraćanju istakla da je NBS postala ključna institucija društva znanja i da je najveća nacionalna biblioteka u regionu i jedna od najznačajnih zbirki pokretne kulturne baštine u ovom delu Evrope.

NBS je postala jedna od najvećih i najsnažnijih simbola svoje zemlje, istakla je ona, ukazavši da je imala čast da ceo svoj radni vek, više od četiri decenije, provede u NBS i da bi se da je moguće sve početi iznova ponovo opredelila za taj posao.

Vd upravnika NBS Lašlo Blašković je čitaocima i bibliotekarima čestitao Dan Narodne biblioteke Srbije i Nacionalni dan knjige, citirajući Borhesa - "Drugi neka se hvale stranicama koje su napisali, ja se gordim onima koje sam pročitao".

Blašković je naveo da je slaganje knjiga u ličnu biblioteku na neki način kritičarski posao i da je to bibliotekarska stvar, dodavši da knjige korespondiraju međusobno, rastu, preoblače se i drugačije se predstavljaju.

Blašković je predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću, koji je u NBS, obišao i izložbu minijatura poklonio Katalog lične biblioteke patrijarha Pavla.

Predsednik Srbije se odazvao akciji izgradnje "Piramide od knjiga", koju je povodom obeležavanja srpskog praznika knige organizovala Narodna biblioteka Srbije i položio prvu knjigu - "Takovski ustanak - srpske Cveti" Miroslava Timotijevića.

Akcija "Piramida od knjiga" za biblioteke širom Srbije sa najsiromašnijim fondovima trajaće do obeležavanja Svetskog dana knjige, 23. aprila, a iz Narodne biblioteke Srbije pozvali su i ove godine građane da podrže tu akciju.

Povodom Dana Narodne biblioteke Srbije i Nacionalnog dana knjige Goranu Gociću uručena je Nagrada za najbolju knjigu u mreži javnih biblioteka Srbije za 2014. godinu za roman "Tai" u izdanju Geopoetike.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).