27.2.2015.jpg

Вести

27.02.2015. - 20:25

Улагање у културу је улагање у будућност

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас на централноj манифестациjи поводом обележавања Дана Народне библиотеке Србиjе и Националног дана књиге да ће као покровитељ НБС у наредном периоду пружати неопходну подршку њеном раду и развоjу.

Улагање у културу, посебно у временима кризе jесте улагање у будућност поjединаца и друштва у целини, рекао jе Николић.

"Посебну пажњу морамо да поклонимо бризи о интегралном чувању културне баштине кроз улагања у инфраструктуру коjе ће обезбедити свеобухватну заштиту збирки и фондова", истакао jе он.

Николић jе додао да га радуjе што jе био у прилици да буде подршка процесу потпуне реконструкциjе трезора одељења за археографиjу НБС као и набавке првих компакт полица коjима се бар донекле ублажава проблем мањка простора за похрањивање библиотечке грађе.

Tо су примери одговорног планирања и реализациjе проjеката, очувања наjдрагоцениjих сегмената наше покретне културне баштине. Oво искуство даjе нам за право да позовемо све државне институциjе да jош више системски подрже реализациjу проjеката застите покретне и непокретне културне баштине широм србиjе, додао jе он.

Председник Николић jе истакао да jе улога НБС незаобилазна у очувању српског jезика, ћирличног писма, културног наслеђа, jедном речjу националног бића.

Oн jе истакао да jе Народна библиотека Србиjе прворазредна идентитетска установа српског народа, али и свих грађана Србиjе и да она због тога jесте и биће предмет посебне бриге државе и да ће као њен покровитељ у наредном периоду пружати неопходну подршку њеном раду и развоjу.

Председник jе у свом обраћању навео да jе написао говор, али да су му, док jе слушао говоре добитника награда и извођење Вивалдиjа, на памет пале скраћенице две институциjе - Народне банке Србиjе и Народне библиотеке Србиjе.
"Oбе су НБС, само што у оноj може много тога да се девалвира, а у овоj све добиjа на вредности како време пролази", навео jе председник Николић.

Председник Србиjе jе истакао да фондови и збирке српске националне библиотеке представљаjу наjвећу ризницу покретне културне баштине српског, као и броjних других народа.
"Oне jесу наше наслеђе, али и артефакти коjи говоре о цивилизациjском доприносу Србиjе читавом човечанству", истакао jе председник Николић нагласивши да jе друштво коjе не познаjе чињеницу да jе културна баштина необновљив ресурс коjи се мора сачувати за генерациjе коjе долазе, у опасности да угрози своjу будућност.

Oн jе додао да jе поносан на брижљиво неговану међународну сарадњу националне библиотеке, указавши посебно на то да jе НБС 2013. године успоставила сарадњу и са Aпостолском библиотеком.

Према његовим речима, НБС jе своjе наjзначаjниjе раздобље доживела када jе успостављена или интезивирана сарадња са националним библиотекама Mакедониjе, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Бугарске, Чешће, Грчке, Русиjе, Холандиjе...

Председник Николић jе истакао да су од изузетне важности и броjне активности НБС коjима jавности представљаjу своjе брижљиво чувано културно благо, попут изложби, публикациjа, стручних скупова и научних проjеката.
"Библиотеке одавно нису тек депои књига, већ мултифункционални културни, научни, просветни и информациони центри. Храбро закорачивши почетком овог века у свет виртуелног, НБС у сарадњи са броjним српским библиотекама континуирано унапређуjе национални узаjамни каталог библиотечке грађе, као и наjвредниjу и наjбогатиjу дигиталну збирку књижног и некњижног материjала у региону", подвукао jе Николић.

Kако jе нагласио, ако се говори о богатству и ресурсима jедне државе и друштва, онда неизоставно указуjемо на непокретну културну баштину, као и на ризнице културне баштине од коjих jе наjзначаjниjа управо НБС.
"Стога, са овог места, из своjеврсног епицентра српске културе, изнова позивам све да се са дужном пажњом и одговорношћу бринемо о култури нашег народа", додао jе председник Србиjе.

Према његовим речима, оно што jе данас сегмент савременог стваралаштва, већ колико сутра jе део националне културне баштине коjа захтева континуирану бригу.

Председник Николић jе нагласио да национална библиотека своjе броjне функциjе врши на професионалан, одговоран и савремен начин и додао да ће на значаjном послу коjи обавља, увек имати његову несебичну помоћ и подшку.

Председник Николић, покровитељ Народне библиотеке Србиjе, уручио jе Националну награду у области библиотекарства "Jанко Шафарик" библиотекару саветнику, пензионисаном вд управнику НБС Светлани Jанчић.

Jанчић jе у свом обраћању истакла да jе НБС постала кључна институциjа друштва знања и да jе наjвећа национална библиотека у региону и jедна од наjзначаjних збирки покретне културне баштине у овом делу Eвропе.

НБС jе постала jедна од наjвећих и наjснажниjих симбола своjе земље, истакла jе она, указавши да jе имала част да цео своj радни век, више од четири децениjе, проведе у НБС и да би се да jе могуће све почети изнова поново определила за таj посао.

Вд управника НБС Лашло Блашковић jе читаоцима и библиотекарима честитао Дан Народне библиотеке Србиjе и Национални дан књиге, цитираjући Борхеса - "Други нека се хвале страницама коjе су написали, jа се гордим онима коjе сам прочитао".

Блашковић jе навео да jе слагање књига у личну библиотеку на неки начин критичарски посао и да jе то библиотекарска ствар, додавши да књиге кореспондираjу међусобно, расту, преоблаче се и другачиjе се представљаjу.

Блашковић jе председнику Србиjе Tомиславу Николићу, коjи jе у НБС, обишао и изложбу миниjатура поклонио Kаталог личне библиотеке патриjарха Павла.

Председник Србиjе се одазвао акциjи изградње "Пирамиде од књига", коjу jе поводом обележавања српског празника книге организовала Народна библиотека Србиjе и положио прву књигу - "Tаковски устанак - српске Цвети" Mирослава Tимотиjевића.

Aкциjа "Пирамида од књига" за библиотеке широм Србиjе са наjсиромашниjим фондовима траjаће до обележавања Светског дана књиге, 23. априла, а из Народне библиотеке Србиjе позвали су и ове године грађане да подрже ту акциjу.

Поводом Дана Народне библиотеке Србиjе и Националног дана књиге Горану Гоцићу уручена jе Награда за наjбољу књигу у мрежи jавних библиотека Србиjе за 2014. годину за роман "Tаи" у издању Геопоетике.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.