konferencija.jpg

Vesti

29.06.2014. - 21:07

Ulazak Srbije u EU obostrani interes

Bez Srbije u Evropskoj uniji budućnost Zapadnog Balkana bila bi veoma neizvesna, rekao je predsednik Tomislav Nikolić nakon sastanka sa Žozeom Manuelom Barozom. Premijer Aleksandar Vučić i predsednik Evropske komisije su konstatovali da je ulazak Srbije u EU od obostranog interesa. Ističu i da Srbija mora da sprovede još mnogo reformskih procesa.

Predsednik Nikolić je rekao da je tokom razgovora sa Žozeom Manuelom Barozom objasnio poziciju Srbije i izneo naše stavove i precizirao da je Barozo rekao da je "procenat neslaganja oko 50 odsto".

Predsednik je na zajedničkoj konferenciji za novinare ponovio da je objasnio Barozu poziciju Srbije o svakoj konkretnoj tački neslaganja, čak i tamo gde imamo sporazum o zajedničkoj politici.

Prema njegovim rečima, razgovor sa Barozom je bio otvoren, konstatovani su stavovi koji su jedinstveni, ali i stavovi koji bi mogli biti predmet razgovora kako bismo pronašli zajednički put.

Srbija, kako je naznačio, ima svoju politiku koju treba da vodi u skladu sa interesima građana, ima prijatelje i na severu, i na istoku i na zapadu i na jugu, ali je dodao i da je potrebno da tu politiku uklopimo u "jednu širu politiku".

Nikolić se zahvalio Barozu na naporima i podršci koju daje Srbiji na njenom putu ka EU i poručio da je Barozo došao u posetu Srbiji - sledećem članu EU.

Predsednik Srbije je ocenio i da je naša zemlja napredovala i zato što su svi članovi Evropske komisije, prvi među njima Barozo, bili privrženi ideji da Srbija u dogledno vreme treba da postane članica EU.

Nikolić je naznačio da je pomoć koju je Evropska unija pružila Srbiji posle katastrofalnih poplava pokazala da Srbija može da računa na mnogo veću evropsku porodicu.

Kako je naveo, sa Barozom je razgovarao i o donatorskoj konferenciji na kojoj će se pokazati solidarnost prema BiH i Srbiji svih država sveta, a uz potpuno pokroviteljstvo EU i uz saradnju Ujedinjenih nacija.

Govoreći o političkim pitanjima, Nikolić je naveo da bi bez Srbije u Evropskoj uniji budućnost Zapadnog Balkana bila veoma neizvesna.

Tokom sastanka sa predsednikom Evropske komisije, bilo je, kako je dodao, reči i o poglavljima 23 i 24, borbi protiv korupcije i kriminala, reformi javne uprave.

Barozo je izjavio da proces pristupanja Srbije EU ide dobrim tempom zahvaljujući posvećenosti pregovaračkog tima i poručio da naša zemlja može da računa na podršku EU u daljem procesu.

Predsednik Evropske komisije je podsetio da je EU uz Srbiju i u vreme bola i patnje, i izrazio saučešće žrtvama nedavnih poplava.

Barozo je istakao i značajan napredak u normalizaciji odnosa sa Kosovom, što je kako je naglasio, svakako veoma važno.

Prema njegovim rečima, Srbija ima jedinstvenu ulogu na Zapadnom Balkanu i njeno pristupanje EU je od ključnog značaja za dalje proširenje EU u tom regionu. "Došao sam da u ime EU ponovim da taj proces može da uspe", zaključio je odlazeći predsednik Evropske komisije.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).