konferencija.jpg

Вести

29.06.2014. - 21:07

Улазак Србије у ЕУ обострани интерес

Без Србије у Европској унији будућност Западног Балкана била би веома неизвесна, рекао је председник Томислав Николић након састанка са Жозеом Мануелом Барозом. Премијер Александар Вучић и председник Европске комисије су констатовали да је улазак Србије у ЕУ од обостраног интереса. Истичу и да Србија мора да спроведе још много реформских процеса.

Председник Николић је рекао да је током разговора са Жозеом Мануелом Барозом објаснио позицију Србије и изнео наше ставове и прецизирао да је Барозо рекао да је "проценат неслагања око 50 одсто".

Председник је на заједничкој конференцији за новинаре поновио да је објаснио Барозу позицију Србије о свакој конкретној тачки неслагања, чак и тамо где имамо споразум о заједничкој политици.

Према његовим речима, разговор са Барозом је био отворен, констатовани су ставови који су јединствени, али и ставови који би могли бити предмет разговора како бисмо пронашли заједнички пут.

Србија, како је назначио, има своју политику коју треба да води у складу са интересима грађана, има пријатеље и на северу, и на истоку и на западу и на југу, али је додао и да је потребно да ту политику уклопимо у "једну ширу политику".

Николић се захвалио Барозу на напорима и подршци коју даје Србији на њеном путу ка ЕУ и поручио да је Барозо дошао у посету Србији - следећем члану ЕУ.

Председник Србије је оценио и да је наша земља напредовала и зато што су сви чланови Европске комисије, први међу њима Барозо, били привржени идеји да Србија у догледно време треба да постане чланица ЕУ.

Николић је назначио да је помоћ коју је Европска унија пружила Србији после катастрофалних поплава показала да Србија може да рачуна на много већу европску породицу.

Како је навео, са Барозом је разговарао и о донаторској конференцији на којој ће се показати солидарност према БиХ и Србији свих држава света, а уз потпуно покровитељство ЕУ и уз сарадњу Уједињених нација.

Говорећи о политичким питањима, Николић је навео да би без Србије у Европској унији будућност Западног Балкана била веома неизвесна.

Током састанка са председником Европске комисије, било је, како је додао, речи и о поглављима 23 и 24, борби против корупције и криминала, реформи јавне управе.

Барозо је изјавио да процес приступања Србије ЕУ иде добрим темпом захваљујући посвећености преговарачког тима и поручио да наша земља може да рачуна на подршку ЕУ у даљем процесу.

Председник Европске комисије је подсетио да је ЕУ уз Србију и у време бола и патње, и изразио саучешће жртвама недавних поплава.

Барозо је истакао и значајан напредак у нормализацији односа са Косовом, што је како је нагласио, свакако веома важно.

Према његовим речима, Србија има јединствену улогу на Западном Балкану и њено приступање ЕУ је од кључног значаја за даље проширење ЕУ у том региону. "Дошао сам да у име ЕУ поновим да тај процес може да успе", закључио је одлазећи председник Европске комисије.

Подели

Питајте председника

Ваша питања можете послати путем поште на адресу:

ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ
ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ

(Питајте председника) улица Андрићев венац 1
11 000 БЕОГРАД

Или путем електронске поште:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Ради достављања одговора, молимо Вас да приликом обраћања доставите контакт податке (име, презиме, град/општина, адреса, имејл адреса/контакт телефон).