prs.jpg

Vesti

03.04.2014. - 20:30

Unapređenje uslova obrazovanja - nacionalni interes

BEOGRAD - Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je danas da unapređenje uslova obrazovanja mora da postane prvorazredni nacionalni interes i stalna briga države i društva.

Nikolić je svečanoj akademiji povodom Dana studenata 4. aprila, rekao da bi smatrao da je ispunio svoju političku misiju kada bi svi studenti ostali u Srbiji i svojim sposobnostima pomogli da se obnovi država koja "nije bila u milosti istorije", a njenom namučenom narodu omogućili bolji i srećniji život.

 

Podsećajući na misao Alberta Anštajna da student "mora da usvoji misao za lepo i moralno dobro", Nikolić je poručio da osim znanja oni moraju da poseduju i moralne vrednosti.

"Taj spoj će imati blagotvorno dejstvo, kako na pojedince, tako i na čitavu zajednicu. Jer ono što je trajno održavalo jednu zajednicu nije dužnost koja proizlazi iz zakonskog naređenja već duznosti koja izlazi iz ljubavi, odanosti, moralne solidarnosti i balansa između tehničkog i etičkog", rekao je Nikolić.

 

Govoreći o sloganu proslave "Evropa u indeksu, Srbija u srcu", Nikolić je rekao da je došlo vreme da se razmisli bez tabu tema o rezultatu bolonjskog procesa u Srbiji i da se onda rezultati takve analize saopšte "pošteno i jednostovno".

"Uz to da dođemo do odgovora na pitanje o socijalnom položaju studenata, opštem stanju u visokom školstvu, kvalitetu nastave i ispita na državnim, ali naročito na privatnim fakultetima i njihovim brojnim odeljenjima", naveo je predsednik Srbije.

 

Prema njegovim rečima, neprekidni posao svake odgvorne države je stalno unapređivanje sistema obrazovanja, naročito visokoškolskog, kvaliteta nastave, ali i provere stečenih znanja državnih i privatnih univerziteta, ali i odnos tržišta rada i obrazovnih profila.

 

Posao države, dodao je, i usaglašavanje nacionalnog sa evropskim i svetskim programima.

 

Predsednik Srbije podsetio je i na obeležavanje 100-godišnjice Prvog svetskog rata i rekao da "Srbiji opet  treba 1.300 kaplara, 130.000 da žive za Srbiju, da uče i stvaraju za Srbiju, da ljubav prema otadžbini pokažu svojim rezultatima uspesima i dostignućima".

 

Nikolić se osvrnuo i na to što se Univerzitet u Beogradu našao na prestižnoj Šangajskoj listi najboljih na svetu istakavši da je biti na toj listi mera ugleda i napretka jedne zemlje, ukazujući da to još nisu dostigli univerziteti u regionu, ali ni mnogo starije evrospke škole.

"Održati se među najboljima i napredovati je jasna poruka svetu da i Srbija napreduje", kazao je Nikolić.

Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).