prs.jpg

Вести

03.04.2014. - 20:30

Унапређење услова образовања - национални интерес

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да унапређење услова образовања мора да постане прворазредни национални интерес и стална брига државе и друштва.

Николић jе свечаноj академиjи поводом Дана студената 4. априла, рекао да би сматрао да jе испунио своjу политичку мисиjу када би сви студенти остали у Србиjи и своjим способностима помогли да се обнови држава коjа "ниjе била у милости историjе", а њеном намученом народу омогућили бољи и срећниjи живот.

 

Подсећаjући на мисао Aлберта Aнштаjна да студент "мора да усвоjи мисао за лепо и морално добро", Николић jе поручио да осим знања они мораjу да поседуjу и моралне вредности.

"Tаj споj ће имати благотворно деjство, како на поjединце, тако и на читаву заjедницу. Jер оно што jе траjно одржавало jедну заjедницу ниjе дужност коjа произлази из законског наређења већ дузности коjа излази из љубави, оданости, моралне солидарности и баланса између техничког и етичког", рекао jе Николић.

 

Говорећи о слогану прославе "Eвропа у индексу, Србиjа у срцу", Николић jе рекао да jе дошло време да се размисли без табу тема о резултату болоњског процеса у Србиjи и да се онда резултати такве анализе саопште "поштено и jедностовно".

"Уз то да дођемо до одговора на питање о социjалном положаjу студената, општем стању у високом школству, квалитету наставе и испита на државним, али нарочито на приватним факултетима и њиховим броjним одељењима", навео jе председник Србиjе.

 

Према његовим речима, непрекидни посао сваке одгворне државе jе стално унапређивање система образовања, нарочито високошколског, квалитета наставе, али и провере стечених знања државних и приватних универзитета, али и однос тржишта рада и образовних профила.

 

Посао државе, додао jе, и усаглашавање националног са европским и светским програмима.

 

Председник Србиjе подсетио jе и на обележавање 100-годишњице Првог светског рата и рекао да "Србиjи опет  треба 1.300 каплара, 130.000 да живе за Србиjу, да уче и ствараjу за Србиjу, да љубав према отаџбини покажу своjим резултатима успесима и достигнућима".

 

Николић се осврнуо и на то што се Универзитет у Београду нашао на престижноj Шангаjскоj листи наjбољих на свету истакавши да jе бити на тоj листи мера угледа и напретка jедне земље, указуjући да то jош нису достигли универзитети у региону, али ни много стариjе евроспке школе.

"Oдржати се међу наjбољима и напредовати jе jасна порука свету да и Србиjа напредуjе", казао jе Николић.

Подели

Питајте председника

Име и презиме је обавезно поље.
Телефон је обавезно поље.
Тема је обавезно поље.
Електронска пошта је неисправна.
Порука је обавезно поље.