03.04.2014

Унапређење услова образовања - национални интерес

БEOГРAД - Председник Србиjе Tомислав Николић поручио jе данас да унапређење услова образовања мора да постане прворазредни национални интерес и стална брига државе и друштва.

Председник Николић на свечаној академији поводом Дана студената

Николић jе свечаноj академиjи поводом Дана студената 4. априла, рекао да би сматрао да jе испунио своjу политичку мисиjу када би сви студенти остали у Србиjи и своjим способностима помогли да се обнови држава коjа "ниjе била у милости историjе", а њеном намученом народу омогућили бољи и срећниjи живот.

 

Подсећаjући на мисао Aлберта Aнштаjна да студент "мора да усвоjи мисао за лепо и морално добро", Николић jе поручио да осим знања они мораjу да поседуjу и моралне вредности.

"Tаj споj ће имати благотворно деjство, како на поjединце, тако и на читаву заjедницу. Jер оно што jе траjно одржавало jедну заjедницу ниjе дужност коjа произлази из законског наређења већ дузности коjа излази из љубави, оданости, моралне солидарности и баланса између техничког и етичког", рекао jе Николић.

 

Говорећи о слогану прославе "Eвропа у индексу, Србиjа у срцу", Николић jе рекао да jе дошло време да се размисли без табу тема о резултату болоњског процеса у Србиjи и да се онда резултати такве анализе саопште "поштено и jедностовно".

"Уз то да дођемо до одговора на питање о социjалном положаjу студената, општем стању у високом школству, квалитету наставе и испита на државним, али нарочито на приватним факултетима и њиховим броjним одељењима", навео jе председник Србиjе.

 

Према његовим речима, непрекидни посао сваке одгворне државе jе стално унапређивање система образовања, нарочито високошколског, квалитета наставе, али и провере стечених знања државних и приватних универзитета, али и однос тржишта рада и образовних профила.

 

Посао државе, додао jе, и усаглашавање националног са европским и светским програмима.

 

Председник Србиjе подсетио jе и на обележавање 100-годишњице Првог светског рата и рекао да "Србиjи опет  треба 1.300 каплара, 130.000 да живе за Србиjу, да уче и ствараjу за Србиjу, да љубав према отаџбини покажу своjим резултатима успесима и достигнућима".

 

Николић се осврнуо и на то што се Универзитет у Београду нашао на престижноj Шангаjскоj листи наjбољих на свету истакавши да jе бити на тоj листи мера угледа и напретка jедне земље, указуjући да то jош нису достигли универзитети у региону, али ни много стариjе евроспке школе.

"Oдржати се међу наjбољима и напредовати jе jасна порука свету да и Србиjа напредуjе", казао jе Николић.