Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Vesti

25.10.2023. - 14:10

Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas Ričardu Grenelu Orden srpske zastave prvog stepena za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Danas imam čast da u ime građana Srbije iskažem zahvalnost čoveku koji je za kratko vreme neumornim radom izvršio značajan uticaj na odnose između Srbije i SAD i suštinski obogatio veze između naših naroda. Sa ponosom i zahvalnošću se okupljamo kako bismo uručili odlikovanje Ričardu Grenelu, bivšem spoecijalnom izaslaniku predsednika SAD i, danas to smem da kažem, istinskom prijatelju kako naše zemlje, tako i celog regiona. Uloga ambasadora Grenela u dijalogu Beograda i Prištine nije samo doprinosila regionalnom miru i stabilnosti, već je igrala i ključnu ulogu u jačanju veza između SAD i Srbije. Ambasador Grenel je i nakon svoje službe demonstrirao objektivnost, intelektualno i političko poštenje i doslednost vanserijskog karaktera. Njegovo izuzetno angažovanje na Balkanu, u čijem središtu je vizija saradnje i rušenje barijera putem izgradnje ekonomskih veza, bilo je i jeste svedočanstvo njegovog dubokog verovanja u budućnost regiona, a time i budućnost Srbije, njegove vere u mogućnost pomirenja i stvaranja drugačije budućnosti za narode Balkana. Danas, odajući priznanje ambasadoru Grenelu, ponovo potvrđujemo našu nepokolebljivu posvećenost jačanju prijateljstva i saradnje između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država", rekao je predsednik Vučić, dodajući da Grenelov mandat kao čoveka za dijalog pokazuje njegovu oštrinu, ali i njegovo diplomatsko umeće i, pre svega, spremnost da čuje argumente druge strane i kada se sa njima ne slaže. 
 
Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
Predsednik je naveo da razgovori sa Ričardom Grenelom nisu uvek bili laki, već naprotiv.
 
"Usudiću se da kažem da sa njim delim čvrsto uverenje da sudbina balkanskih naroda i država treba da bude baš u njihovim rukama. Kada smo bili u Vašingtonu, sećam se koliko mi je bilo teško da odbijem ono što je Grenel tražio, ali čak i kada smo to iz jasnih razloga morali da učinimo, on nije zatvarao vrata i nije pretio i nije donosio odluke o kažnjavanju onih koji su imali drugačiji stav ili koji nisu želeli da budu sto odsto poslušni", naglasio je predsednik Vučić, ističući da samo slobodna i samostalna Srbija može biti istinski i pouzdani partner i prijatelj SAD i svih drugih aktera u međunarodnoj zajednici. 
 
Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ono što je njegova glavna karakteristika je da je ekonomiju pretpostavljao politici i da je dobro razumeo da kada budemo rešili ekonomske probleme, da ćemo rešiti i političke problem", rekao je predsednik Vučić i dodao da su Sjedinjene Američke Države 1776. godine i moderna Srbija 1804. godine gradili svoje kuće na istim vrednostima, koje su, kako je istakao, nikada aktuelnije. 
 
Uručenje odlikovanja Ričardu Grenelu

Foto: Predsedništvo Srbije / Dimitrije Goll

 
"Ambasadore Grenel, hvala Vam na izuzetnim naporima na unapređenju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Američkih Država. Hvala Vam i na naporima koje ste ulagali i koje ulažete u izgradnju mira i normalizacije odnosa u našem regionu", zaključio je predsednik. 
 
Beograd, 
25. oktobar 2023. godine
Podeli

Pitajte predsednika

Vaša pitanja možete poslati putem pošte na adresu:

GENERALNI SEKRETARIJAT
PREDSEDNIKA REPUBLIKE

(Pitajte predsednika) ulica Andrićev venac 1
11 000 BEOGRAD

Ili putem elektronske pošte:

predstavkegradjana@predsednik.rs

Radi dostavljanja odgovora, molimo Vas da prilikom obraćanja dostavite kontakt podatke (ime, prezime, grad/opština, adresa, imejl adresa/kontakt telefon).